2010. augusztus 4., szerda

Frissítő nyári tökfőzelék

Első emlékem a tökfőzelékkel egy balatoni nyaraláshoz kötődik. Kint forróság, bent kellemes hűvös és mindannyian ott ültünk a nagy kerek asztalnál. Anyukám egy óriási piros lábasban tette az asztal közepére a tökfőzeléket, amit én furcsán méregettem.
Azóta is összefut a számban a nyál, ha erre gondolok: friss, omlós tökcsíkok savanykás tejfölös-kapros ízzel.
A főzelék elkészítése nem nagy munka (kivéve, ha az ember nem szeret gyalult tököt venni és tökgyaluja sincs).
  • <!--[if !supportLists]-->vegyünk 80 deka tököt, hámozzuk meg és gyaluljuk le, illetve röpke negyven perc alatt felszeletelhetjük vékonyka kis csíkokra
  • <!--[endif]-->kevéske olajból és lisztből csináljunk leheletnyi rántást, csak a tudat kedvéért
  • <!--[endif]-->szórjuk rá a tököt és sózzuk meg
  • <!--[endif]-->a tök annyi vizet fog magából ereszteni, hogy nincs szükség további víz hozzáadására
  • <!--[endif]-->dobjunk hozzá kedvünk szerint egy negyed paprikát, fél paradicsomot és fél hagymát (ezek mehetnek egy-egy darabban is, hogy a végén egyszerűen el tudjuk távolítani)
  • <!--[endif]-->tetszés szerinti puhaságig főzzük a tököt (alacsony lángon, hogy az elején se égjen meg és sokkot se kapjon a tök)
  • <!--[endif]-->ekkor keverjünk hozzá a pohárnyi tejfölt és végül a friss felaprózott kaprot. A kaporból nem kell az egész csokorral, mert bár akkor is finom lesz, de elnyomja a tök lágy ízét.
A főzeléket magában is tálalhatjuk, ahogy én igazán szeretem. De másik kedvencem, ha sertéspörkölttel szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések