2011. március 1., kedd

Konyhamesék

Sütés-főzés. Igen, ez az, amiről mi órákat tudnánk beszélni. Aztán persze enni-inni is nagyon szeretünk, de hát ez alapfeltétele az egésznek, ezért csináljuk. Na de mi van a körítéssel, az egész folyamat mikrokörnyezetével? Azzal, ami alapjaiban meghatározza a főzési kedvet. Mivel főzöl, milyen segédeszközöket használsz, miben és hogyan tálalod, és persze, hogy hol főzöl.

Én személy szerint rühellem, hogy állandóan 2x2m2-en kell nyomorognom. Hogyan alkosson így maradandót, (érsd: fogyasztandót) az ember? Lefejeled a szekrényajtót, megégeted a kezed a tepsivel, amit nem tudsz hova tenni és plusz egy embert már pogózva kell legyűrnöd, hogy eljuss a mikróig. Éppen ezért mindig egy óriási konyháról álmodtam, cuki kis fűszertartókkal, falról lógó lábosokkal, szép nagy, zöldre-néző ablakokkal, (hogy a mosogatási idő is jobban teljen) és persze egy középen álló óriási munkapulttal…hmmm… ébresztő!

Érdekes adatokra bukkantam a minap a neten. Eszerint hetente majdnem egy fél maratoni távot teszünk meg a konyhában és több száz kiló súlyt emelünk meg. Hölgyeim, íme a konyha fitness számokban: „naponta 30-szor megyünk oda az asztalhoz, 80-szor nyitunk és zárunk fiókokat, több mint 50 munkafolyamatot végzünk el a konyhapulton és a mosogatóban és 10-15-ször hajolunk, vagy guggolunk le. Ráadásul 12 hónapból egyet a konyhában töltünk!”. (Arra ugyan még nem bukkantam rá, hogy mindez hány kalóriát éget el, de ígérem megosztom, amint megvan.)

Pár hete egy munka kapcsán a Lugas konyhastúdióban jártam. Konkrétan ott, amely számos főzőműsornak ad otthont, így közelről szemlélhettem meg például Stahl Judit által is nagyra tartott Cliff konyhabútorokat. Bevallom nem vagyok szakértő, de az biztos, hogy az igényes megjelenés mellett a praktikum is hamar szemet szúrt. Nem jó helyen van a beépített étkezőpult? Hát fordítsd el egy mozdulattal. Naná, misem egyszerűbb! A beépített tárolók segítségével egy hadseregnek elég étkészletet és lábosokat lehet elraktározni. Persze most jön az, hogy ehhez bizony hely kell. Ezzel nem is szállnék vitába. Szegény ember azonban, mint tudjuk vízzel főz. A meglévőből próbáljuk kihozni a legjobbat. Milyen praktikákkal tehetjük kényelmesebbé konyhánkat? És ha éppen szerencsések vagyunk és konyhavásárlás, netán felújítás előtt állunk, milyen szempontok szerint válasszunk? Ebben szeretnék segítségetekre lenne az elkövetkező hetekben a Lugas konyha szakértő révén. Folyamatosan adunk majd tippeket, vásárláshoz, felújításhoz, bővítéshez. Közben folyamatosan várjuk kérdéseiteket is! Addig is ajánlom figyelmetekbe a Lakáskultúra élőben kiállítást, ahol a Lugas konyha standját is megtalálhatjátok.

Időpont: 2011. március 11-13.

Helyszín: SYMA-Sport- és Rendezvényközpont

Ide kattintva kedvezményes kuponokat tölthettek le, melynek beváltásával pénteken 400 Ft-tal, szombaton és vasárnap pedig 200 Ft-tal csökkenthetitek a felnőtt belépőjegyek árát. További 500 Ft-os kedvezményt a www.lakaskultura.hu weboldalon regisztráció után kaphattok (a kedvezmények össze nem vonhatóak). Információ a kiállítással kapcsolatban: marketing@lugaskonyhak.hu

Végezetül egy záró gondolat. Azt írja egy rendkívül ”hasznos”, párkapcsolatokról szóló könyv (ezúton is köszönöm barátnőmnek, hogy ilyenekkel lep megJ): ha egy férfi szeret egy nőt, akkor mindent megtesz érte. No, ez eddig rendben. Példának a következőt hozza fel: ha pl. a feleség azt mondja „Drágám annyira unom már a konyhánk színét, nem kéne átfesteni? És ez a konyhabútor? Nagyon a végét járja már.” Ebben az esetben – teszem hozzá, a könyv szerint – a férfi ugrik és mindent megtesz, hogy a feleség mielőbb új konyhát kapjon. Miért? „Azért, mert a férj nagyon szereti a nőt”- mondanánk mi nők. Mit mond erre a férfi: Naná, hogy megteszem, hiszen ha a nő rosszul érzi magát a konyhában, nem fog olyan jókat főzni többé és ez persze ez egyik férfihasnak sem érdeke. Oké, oké én is látom, hogy ez sarkított példa. De a lényeg mégiscsak az, hogy jó konyhában, több időt tölt el az ember, és így talán egyszer az a bizonyos konyhafitnesz is meghozza gyümölcsét, ha más nem, még finomabb ételek formájában. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések