Jamie Természetesen
Park könyvkiadó 2009
Jamie Oliver receptjeinek alapanyagát ezúttal saját kertjének növényei szolgáltatják. A könyv több szempontból is egyedülálló. Már a tartalomból kiderül, hogy nem a megszokott ételtípusok szerint fogunk haladni, hanem a termesztett növények évszakonkénti váltakozása lesz a mérvadó. Az egyes fejezetek zárásaképpen Jamie megosztja velünk tapasztalatait a talaj megműveléséről, a telepítésről és a betakarításról is. A receptek mellett sok jó tippet kaphatunk, és megérthetjük, hogy az egészséges és friss alapanyagoknak milyen jelentős szerepük van. A legegyszerűbb alapanyagokkal dolgozhatunk, így nem fogja senki úgy érezni, hogy a hozzávalókat lehetetlen beszerezni. Jamie állítása szerint szerelmes lett a kertjébe, ez az egyébként fantasztikus képekkel és illusztrációkkal teli könyvből teljes mértékben átsugárzik.
TeaRoom értékelése: *****
TeaRoom kedvencek: Igazi csirkés cézársaláta, Házi készítésű kechup világcsúcs steakkel és grillezett krumplikarikákkal, Melegszendvics walesi módra, egyénien, Marhahússal, Guinness sörrel és sajttal töltött leveles tészta, Olasz sonkás-spenótos lepény
Tapas
Art Nouveau kiadó 2008
A spanyol konyha harapásnyi falatainak bőséges kínálatát mutatja be a könyv. Ki kell emelni azt a gondosságot amivel a készítők segítik a munkánkat, ugyanis nem csak pontról-pontra haladhatunk az ételkészítés fázisai között, de képek is illusztrálják az egyes műveleteket. A bevezetőben egy rövid történeti áttekintés után a fontos alapanyagokkal és alapreceptekkel ismerkedhetünk meg. Rengeteg zöldség alapú tapasszal találkozhatunk, melyek remek ötletadók lehetnek a vegetáriánus konyha kedvelőinek, továbbá tojásos, hal és húsételekből is válogathatunk a több mint kétszáz recept közül. Mind gyorsan elkészíthető ételek, legyen szó egy baráti összejövetelről, vagy egy gyors kétszemélyes vacsoráról.
TeaRoom értékelése: *****
TeaRoom kedvencek: Újburgonya aiolival, bundázott cukkini mártogatókkal, Empanadillas, Spenótos-gombás tortilla, Rákkal töltött tésztakosárkák, Húsgombócok paradicsommártással, Chorizo vörösborban, Spanyol spenótos-paradicsomos pizza
A Balkán Ízei – Kern Ágnes
Agni Kiadó 2007
Végre egy könyv melyben megtalálhatóak azok az ízek amelyekkel egy Horvátország-i nyaralás, vagy egy Vajdasági kirándulás alkalmával már találkozhattunk. A könyvet kis történetek, hangulatok színesítik, ízelítőt kapva Kern Ágnes irodalmi munkásságából is. A szerző szerint a Balkán egy fortyogó üst, amely mellett harcos népek ácsorognak és egymás kezéből kapkodják ki a hozzávalókat. A lakosság sokszínűsége az ízek kavalkádját hozta magával, amit a török, görög, bolgár, vagy szerb ételek ötvözetei jelentenek. Legyen szó valamilyen mezéről, gibanicáról, prójáról, csevapról, vagy baklaváról, többé nem kell várnunk a legközelebbi kirándulásra, otthon is elkészíthetjük ezeket a házias ételeket. Van viszont valami amit nagyon hiányoltunk, mégpedig a burek alapreceptje, melyet a horvátoknál, Vajdaságban, Szerbiában, Macedóniában és Boszniában is lehet enni, és szinte minden pekara (pékség) polcán megtalálható.
TeaRoom értékelése: ****
TeaRoom kedvencek: Gibanica, Proja, Töltött tojás, Savanyú leves, Diós csirke, Színes rolád, Ustipci, Szárma, Halpogácsa, Töltött tintahal, Ajvár, Sült paprika saláta
Jamie Főzőiskolája
Park könyvkiadó 2010
Jamie ezzel a könyvvel mozgalmat indít. Megtanít minket főzni, majd saját sikerünkön felbuzdulva arra ösztökél, hogy mi is adjuk tovább receptjeinkkel azt az örömöt és szenvedélyt amelyet egy étel elkészítése jelenthet. És hogy miért? Mert az egészséges táplálkozásra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, és mert ez elérhető a legegyszerűbb, és legolcsóbb alapanyagokból is. Sokszor vádoljuk Jamie-t a már-már beszerezhetetlen hozzávalók miatt, és most itt egy könyv ami ezek helyettesítésére is ad ötletet. Segít abban is, hogy lépésről-lépésre haladhassunk mégpedig fázisképek segítségével. Számtalan alapreceptet is megtalálunk, és azok kreatív változatait, melyek elsajátítása után már bátran kísérletezhetünk tovább. A könyv kivitelezése a már megszokott magas színvonalat képviseli, különösképpen igaz ez a portréfotókra, melyek a főzni először próbálkozó tanoncokat mutatják be. Azonosulhatunk velük, és végre mi is úgy érezzük, semmi akadálya annak hogy kipróbáljuk magunkat a konyhában. A könyv láttán minket is elkapott az Add tovább! mozgalom, így mindenkit arra buzdítunk ragadjon fakanalat, és lapozza át ezeket a remek recepteket!
TeaRoom értékelése: *****
TeaRoom kedvencek: Kókuszos csirke, Csirke Tikka Masala, Zöldborsóleves mentával, Húsgombóc tésztával, Hagyományos húsos-hagymás pite, Paella, Gyümölcspogácsa, Lazacos halpogácsa, Salsák, Banános tatin torta
Mai magyar konyha – Bereznai Tamás
Boook kiadó 2009
Bereznay Tamás szerint a magyar konyha páratlan ízvilága lenyűgözi az ide látogató külföldi vendégeket. Ezt el is hihetjük neki, hiszen a köztársasági elnök szakácsaként számos illusztris vacsoravendéget fogadott már. A könyvben kedvenc receptjeit szedi csokorba, melyek a világ változásával haladva egy kis átalakuláson mentek keresztül, szemelőtt tartva az egészséges életmód szempontjait. Bár néhány fogás magyar eredetét illetően vitába lehetne szállni, azért megtalálhatóak olyan alap receptek mint a Gulyásleves, a Sertéscsülök pékné módra, a Pacal, a Borjúpörkölt, a Rakott krumpli, és a Töltött paprika. Fontos kiemelnünk a kezdeményezést, hiszen Horváth Rozi óta nem sokan láttak fantáziát abban hogy egy igényes, kifejezetten a magyar konyháról szóló, és azt reformáló szakácskönyvet megjelentessenek. Külföldi vendégünk, vagy a magyar ízek kedvelői számára is kiváló ajándék.
TeaRoom értékelése: ****
TeaRoom kedvencek: Libamájpástétom hagymalekvárral, Ropogós libacomb párolt káposztával, Bazsalikomos csirkefasírt, Szilvalekváros derelye, Fokhagymás lángos, Paprikás krumpli, Meggyes rétes, Szilvalekváros-pálinkás palacsinta
BBC Goodfood sorozat
Alexandra kiadó
Mivel egy 15x15-ös könyvsorozatról beszélünk, a legnagyobb receptleírás sem lesz nagyobb 6x7 cm-nél, ami ugye a 10-es betűméret mellett azt jelenti, hogy nem fogunk találni hihetetlenül bonyolult recepteket. (Le sem tagadhatom a grafikus agyamat, szóval lefordítom: a fentiek alatt kb. 1/7 A4-esnek megfelelő szöveget értek.) Na ezért már lehet is szeretni, és azért is, mert a sorozat összes része tele van izgalmas ötletekkel. Mi most a 101 Csípős és fűszeres ételt, és a 101 Csábító desszert címűeket vettük górcső alá, de a kiadónál megtalálhatjuk magyar fordításban a 101 Hal- és tengeri ételt, a 101 Vegetáriánus ételt, a 101 Torta és süteményt. Kezdő és haladó szakácsoknak ajánljuk, leginkább azoknak akik szeretnek kísérletezni, és akiknek az ételek felfedezése sok-sok új kalandot jelent.
TeaRoom értékelése: ****
TeaRoom kedvencek: 101 Csípős és fűszeres étel: Ragadós hot dog héjában sült burgonyában, Fűszeres rákkoktél, Mexikói chilis tekercs, Indiai fűszeres rizs, Mustáros húsgombóc spagettivel, Ragadós csirkecomb, Csőben sült mustáros-sajtos paradicsom… 101 Csábító desszert: Citromos sajttortácskák, Lapos almás-vaníliás torta, Fahéjas áfonyatorta, Almás-szilvás cobbler, Csokis puding, Áfonyás zöldcitromos sajttorta…
Szuper az összeállítás! Sokat segít, melyik Jamie könyvet is válasszam! Azt hiszem, elsö körben, ezt a két könyvet fogom beszerezni!
VálaszTörlésNagyon örülünk, hogy tudtunk segíteni! :) Majd írd meg, hogy tetszett!
Törlés