2011. március 21., hétfő

Csirke Tikka Masala

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A választott étel két okból is különös. Az egyik hogy a mai napig rejtély övezi a pontos receptet, a másik, hogy ez ma Nagy-Britannia kedvenc étele. Az indiaiak szerint az angolok egészen mást értenek a Csirke tikka masalán, szerintük ez inkább brit étel. Bárhogy is legyen, az ázsiai behatás egyértelmű, és nyugodtan elhihetitek hogy a magyar gyomor oda lesz a gyönyörűségtől. :)


Hozzávalók:
  • 4 csirkemell
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 friss vörös chili (vagy 1 kiskanál szárított)
  • egy hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • egy csokor friss koriander
  • földimogyoró vagy más növényi olaj
  • egy diónyi vaj
  • egy fél üveg Patak-féle tikka masala paszta (CBA Prímában kapható, vagy lásd lent: házi tikka masala paszta)
  • só, frissen őrölt bors
  • 400g hámozott paradicsom konzerv
  • 400g kókusztejkonzerv
  • 200g natúr joghurt
  • egy kis marék szeletelt mandula
  • 1 citrom
Házi tikka masala paszta: 2 gerezd fokhagyma, egy hüvelykujjnyi friss gyömbér, szárított vörös chili, 1 kk. füstölt paprika, 2 kk. garam masala, 1/2 kk. tengeri só, 2 ek. növényi olaj, 2 ek. paradicsompüré, kis csokor friss koriander, 1 ek, kókuszreszelék, 2 ek. őrölt mandula

Egy nagyobb lábasba öntsünk egy kis olajat, és adjuk hozzá a vajat. Szórjuk bele a hagymát, a chilit, a gyömbért, a korianderszárat, és pirítsuk 10 percig, még aranybarna és puha nem lesz. Adjuk hozzá a pasztát és a csirkecsíkokat, és ízesítsük sóval-borssal. Tegyük bele a kókusztejet, majd az üres konzervdobozba töltsünk vizet, és azt is öntsük az edénybe. Forraljuk fel, és aztán mérsékeljük a lángot. Gyakran ellenőrizzük és ha kell pótoljuk a vizet. Mikor a hús puhára főtt akkor kész is vagyunk, de kóstoljuk meg kell-e még bele egy kis só vagy bors. Az ételt tálaljuk néhány kanálnyi joghurttal, pirított mandulával, korianderlevelekkel, és néhány citromgerezddel.
(Jamie Oliver receptje)

Köretként fokhagymás-szerecsendiós rizst készíthetünk:
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1/4 szerecsendió
  • olívaolaj
  • egy diónyi vaj
  • só, bors
  • 1 csapott ek. őrölt fahéj
  • 1 kis citrom
  • főtt rizs
Az olajon és vajon megpirítjuk a fokhagymát a szerecsendióval és a fahéjjal. Összekeverjük a főtt rizzsel, és ízesítjük sóval, borssal, frissen facsart citromlével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések