2011. március 11., péntek

Burek

Az előző postban már említettem a burekot, és mivel hiányoltam a receptet, most itt meg is osztom. Egyúttal helyesbíteni is szeretnék, mert a Gibanica (ami a könyvben viszont szerepel) másik, albán eredetű neve a burek, tehát majdhogynem ugyanarról beszélünk, leszámítva pár apró eltérést. Ez az étel a volt Jugoszláv tagállamok mindegyikében megtalálható, és olyan fontos része a helyi gasztronómiának mint a csevapcsicsa, vagy a pljeszkavica. De nemzeti ételnek tartják Bulgáriában, Görögországban, Izraelben és Törökországban is. Reggelire egy jó nagy adag jogurt (ejtsd: joghurt h-nélkül, a magyarnál sokkal tartalmasabb és finomabb, kicsit zsírosabb, folyékonyabb állagú ital) társaságában fogyasztják, de kitűnő uzsonna is. Szerbiában számtalan burekos található ahol a különböző ízesítésekből válogathatunk, mint pl. a sonkás-sajtos, spenótos-juhtúrós, húsos, gombás vagy almás, meggyes stb... A burek tölteléke alapesetben sós túró, amit hajszál vékonyra nyújtott réteslap szerű tészta közé töltenek. Ez nagy kézügyességet és hozzáértést kíván, ezért én most egy huszadik századi változatot mutatok be, mely nagyon egyszerű, és csak a fantáziánk szabhat határt, hogy legközelebb milyen töltelékkel kísérletezünk.

Hozzávalók a túrós burekhoz:
  • 2 csomag 6-os réteslap (12)
  • 250g túró
  • 3 tojás
  • 3 kanál tejföl
  • 1 dl olaj
  • fél dl ásványvíz
A túrót, a tojást, az olajat, a tejfölt és a sót összekeverjük, és beletépkedjük a réteslapok felét (6db). Egy tepsit kiolajazunk, két réteslapot lefektetünk, majd jöhet a massza egyik fele, aztán megint két réteslap, majd a keverék másik fele és az utolsó két réteslap. Forró sütőbe tesszük, 180 fokon kb 20-30 perc alatt pirosra sütjük. 15 perc után locsoljuk meg fél dl ásványvízzel!


Hozzávalók a húsos-gombás burekhoz:
  • 1 csomag 6-os réteslap
  • 15 dkg darált hús
  • 15 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • fél dl ásványvíz
A hagymán megpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kiolajazunk, két réteslapot lefektetünk, és a gombás-húsos töltelék egynegyedét eloszlatjuk rajta, ezután jöhet egy réteg tészta, aztán töltelék... Ezt addig folytatjuk hogy végül egy réteslap zárja a sort. Forró sütőbe tesszük, 180 fokon kb 20-30 perc alatt pirosra sütjük. 15 perc után locsoljuk meg fél dl ásványvízzel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések