2012. március 1., csütörtök

Lekváros Gombóc

Ki evett utoljára házi készítésű gombócot?
Akkor gyertek velem nosztalgiázni, indulhat a gombócevő verseny.

Egy kiló krumplit tegyünk fel héjában főni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk kihűlni. Még melegen meghámozzuk, ilyenkor könnyebben le tudjuk húzni a héját. Törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomón, aztán mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel és ragadós lesz. Eközben tegyünk fel egy nagy lábasba enyhén sós vizet forrni.
A kihűlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, evőkanál zsírt vagy vajat, egy csipet sót és kb. 30-40 dkg lisztet. A pontos liszt mennyiségét azért nem lehet meghatározni mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Jól gyúrjuk össze, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belőle cipót és tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára. Fokozatosan nyújtófával nyújtsuk kb. fél centi, egy ujjnyi vastagra. Időnként lisztezzünk a tészta alá, mert anélkül a tészta könnyen a deszkához ragadhat. A kinyújtott tésztát vágjuk fel négyzetekre, a közepükre helyezzünk egy kanál lekvárt (pl. szilva) lehetőleg sűrűbb fajtából. A tészta négy sarkát fogjuk össze, és egy csíppentéssel zárjuk össze. Lisztes tenyérben görgetve,  formázzunk gombócot, majd dobjuk a már lobogó vízbe. 
1-2 perc múlva, fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e a lábas aljára. Ha feljöttek a víz felszínére akkor kiszedhetjük őket, egy előzőleg vajon megpirított zsemlemorzsás edénybe. Rögtön ne kavarjuk meg, várjunk egy kicsit, majd fazék két fülét megfogva, rázogassuk meg az edényt, hogy a gombócok minden oldalukon meghemperegjenek a zsemlemorzsában.
Fahéjas cukorral meghintve annyit eszünk belőle ammenyit bírunk. Nekem első körben 6 gombóc a rekord...


Hozzávalók:

 • 1 kg krumpli
 • 30-40 dk liszt
 • 1 tojás
 • 1 evőkanál vaj vagy zsír
 • töltelékhez lekvár, vag magozott szilva...
 • tetejére fahéjas cukor


6 megjegyzés:

 1. A nagymamám mindig 52 darabot csinált. És mindig elfogyott... Hú, de nagyon megkívántam!!!

  VálaszTörlés
 2. Ó igen, a finom szilvalekváros gombóc!! Azért én hatnál még nem tudok (NEM SZABAD!) megállni ;-)))

  VálaszTörlés
 3. Kb. ez is az 50-52 db-os verzió és igen a 6 db csak az első körben van mert 10 perc és indul a repeta :)

  VálaszTörlés
 4. Most, ide vagy ötöt! De rég ettem!

  VálaszTörlés
 5. De jó!:)Nagyon rég ettem és már napok (hetek?) óta filózok hogy milyen jó lenne készíteni...:)

  VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések