A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, amibe az élesztőt morzsoljuk. Ne felejtsünk egy kis cukrot hozzátenni, ez is szükséges az élesztő felfuttatásához.
Közben a vajat a cukrorral habosra keverjük és hozzáadjuk a két tojás sárgáját és a 3 egész tojást.
Az élesztős lisztet alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas masszához és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a mazsolát (rumba áztatott is lehet), aki szereti citromhéjat is tehet bele. Én csokidarabokkal tettem még finomabbá.
Letakarva 25-30 percig kelesztjük. tipp: mikróban, zárt helyen, természetesen nem bekapcsolva :)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kuglófformát kikenjük vajjal, kilisztezzük és a mélyedésekbe egy-egy szem mandulát vagy diót helyezünk. A megkelt tésztát formába töltjük és kb 30-45 percig sütjük.
Hozzávalók:
- 500 gr liszt
- 40 gr élesztő
- 1.2 dl langyos tej
- 180 gr szobahőmérsékletű vaj
- 120 gr cukor
- csipet só
- 5 tojás (2 sárgája, 3 egész)
- mazsola
- aprított csokoládé
- hámozott mandula vagy dió a kuglófforma aljára
A tesztelés úgy igazi ha van összehasonlítási alapunk. Nálunk családi vitahelyzet alakult ki, természetesen arról, hogy melyik is a finomabb.
Kakós kuglóf
Az élesztőt, 2 kávéskanál cukorral 2,5 dl langyos tejben felfuttatunk. A lisztet, sót, porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot, a tojássárgákat és az olvasztott vajat hozzákeverjük. Jól kidolgozzuk és kelesztjük. (30 perc)
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk. Meghintjük kakaóval és mazsolával, majd összecsavarjuk. Kikent kuglófsütőbe tesszük, ismét kelesztjük egy kicsit. Előmelegített sütőben megsütjük.
Hozzávalók:
- 450 gr liszt
- 20 gr élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 cs vaníliáscukor
- 100 gr szobahőmérsékletű vaj
- 120 gr cukor
- csipet só
- 3 tojás sárgája
- mazsola
- kakaópor
Nekem a másik a kedvenc ez inkább kalácsszerű tészta. De a 10 pontot ez a recept is megérdemli.
Egyet gondoltunk! Nálam is kuglóf volt :)
VálaszTörlésFantasztikus, kéne már egy kuglóf forma! :)
VálaszTörlés