2012. március 28., szerda

Medvehagyma pesto

A tavasz első sztárja a medvehagyma, és szerencsére már nem kell kilométereket bejárni érte. Persze ha valaki olyan szerencsés, hogy egy fokhagymaillatú, zöldellő medvehagyma mező mellett lakik, az mindenképp kösse össze a begyűjtést egy kis kirándulással. Ha így döntünk, akkor fontos, hogy még virágzás előtt szedjük, mert ilyenkor több benne az értékes ásvány és vitamin.

Megvehagyma lelőhelyek Magyarországon:
Gerecse, Bajna-Pusztamarót
Bakony, Tés (Tési Fennsík) illetve a Gerence-Völgy
Balaton északi partja, Tihanyi Félsziget Sajkod, Örvényes
Orfű-Mecsek, Pécs-Tó környéke, Misina déli oldalán, a Misina-Tubes vonala
Zala, A Kovácsi-patak völgyében a zalaszántói sztúpa közelében.
(Forrás: Panni sajtműhelye)

A medvehagymából lehet készíteni krémlevest, pogácsát, lehet tenni salátába, vagy töltelékbe is, és pesto is készülhet belőle. Én egy üveggel készítettem, amit felhasználtam tésztához, salátához, és még pizzára, sőt pirítósra kenve is. Isteni, maga a friss egészség!

 Hozzávalók:
  • 10 dkg medvehagyma
  • 1 dkg vegyes saláta magkeverék (Kalifa); tökmag, napraforgómag, fenyőmag száraz serpenyőben megpirítva (lehet egy féle magból is készíteni)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 0,7-1 dl extra szűz olívaolaj (ha a pestot az üvegbe tettük, locsoljuk meg a tetejét még egy kis olívával)
  • bors

Aprítógéppel dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ez egy alaprecept, de aki bátrabb, az még tovább variálhatja, különböző magokkal (mendula, kesudió, mogyoró, dió), citromlé vagy akár aszalt paradicsom, sőt chili felhasználásával is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések