2011. február 3., csütörtök

Gyümölcskenyér kuglófnak álcázva


Van egy kollégám, aki az almát kenyérrel eszi. No ezt nem értettem soha, bár szegényes emlékeim alapján a spórolós óvónénik nekünk is ezt adták. Van egy pár jó dolog, amit érdemes átmentenem togyogós-ovis koromból, na de ez asszem nem az. Még jó, hogy a gyümölcskenyér a cukrászművészetben valami egészen mást, mitöbb nagyon jó dolgot jelent. A következő recept szerintem még a fanyalgók kedvét is meghozza. Nem száraz és egy kicsit pikáns is, szóval összességében nem olyan, mint amit eddig gyümölcskenyér címen ettem.

Hozzávalók
  • 30 dkg margarin,
  • 30 dkg kristálycukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 5 tojás,
  • 1 mokkáskanál sütőpor,
  • 30 dkg liszt,
  • 3 kiskanál mézeskalács fűszer keverék,
  • 20 dkg kis kockára vágott vegyes aszalt gyümölcs
  • 10 dkg dió, mandula, törökmogyoró és étcsokoládé vegyesen
A töltelék egyébként szabadon választható én csak azt tartottam be, hogy kb 30 dkg legyen.

A vajat a cukor 2/3-ával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojások sárgáját. A lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket összekeverjük és a vajas keverékhez adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a cukrot is. Ezt óvatosan a masszához adjuk. A keverékbe beletesszük a feldarabolt asztalgyümölcsöket, magvakat, étcsokit. Én egy kivajazott kuglófformába töltöttem a keveréket, de ez természetesen szabadon választható. A tésztát előmelegített sütőben 180fokra betesszük és egy órát sütjük. Ha kihűl óvatosan kivesszük. A tetejét porcukorral elkevert tojássárgájával díszítjük.

2 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések