2011. február 8., kedd

Bacon bundás tejszínes csirke, fehérboros sajtmártással

Ezt a címet rövidebben nem, csak hosszabban tudtam volna megfogalmazni, hiszem minden belevalója, kívánatos jelzője lehet e fenséges ebédnek. Az ötletért, így ismeretlenül is köszönet Andi konyhájának.
A jövőben is sokat merítek még az ő kitűnő szakácsművészetéből.
Íme az őzgerinces csirkéje, amit kicsit a sajátommá formáltam.

A csirkemelleket felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és előkészítjük a tejszínes masszát. A főzőtejszínt elkeverjük a felkarikázott póréhagymával, apróra vágott friss petrezselyemmel és reszelt füstöltsajttal. Kevés liszt és 1-2 tojás is mehet közé. Még egy kis só és bors, majd összekeverjük a husival. Egy jó kis masszát kapunk, amit félreteszünk, hogy szépen megágyazzunk neki az őzgerincformában. Kivajazzuk a formát, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük bacon szalonnával. A csirkés masszát belekanalazzuk, megszórjuk még reszelt sajttal és ráhajtjuk a kilógó bacont. Előmelegített sütőben sütjük. Andi nem véletlenül írta, érdemes megfogadni: "Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe." Legalább 40 perc, ha nem egy óra volt, majd utána kifordítottam a sütőpapíros tepsire és még sütöttem amíg a szalonna meg nem pirult.

Közben készíthetjük a köretet és a mártást. A rizst, a hagymán pirított borsó, répa és gomba közé forgattam. De be kell valjam a másnapi sültkrumplival volt a legfinomabb.

A mártáshoz egy kis edényben olajon hagymát dinsztelünk, majd apróra vágott fehérrépát és sárgarépát teszünk rá. Olajon tovább pirítjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel. Kevergetjük, hogy le ne égjen, egy kicsit azért odakaphat, akkor felöntjük egy deci fehérborral, forraljuk, majd tejszínnel és liszttel sürítjük. Reszelünk még bele parmezánt. A fűszerezést a végén még pótolhatjuk. Végül enyhén összeturmixoljuk.

Tálalás előtt kicsit hagyhatjuk hűlni, akkor könnyebb szeletelni.
Próbáljátok ki, nekem hétvégén is újra ez lesz!

Hozzávalók:
  • 3 csirkemell filé
  • főzőtejszín
  • póréhagyma
  • petrezselyem
  • 2 tojás
  • liszt
  • füstölt sajt
  • só, bors
  • bacon
  • (vaj, zsemlemorzsa)
Mártáshoz:
  • száraz fehérbor
  • olaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • hagyma
  • só, bors, kakukkfű
  • tejszín
  • parmezán

2 megjegyzés:

  1. Hű de komolyan néz ki, lehet hogy a hétvégén nálunk is ez lesz :)

    VálaszTörlés
  2. Kicsit változtatgattam rajta. Nem tettem répát sem a köretbe, sem a mártásba. Mivel nem szeretjük, a fehérbort is elhagytam, szimpla sajtszószt készítettem hozzá.
    Vélemény: Ha olyan ebédet/vacsorát szeretnél adni a családnak, aminek a látványától is összefut a nyál a szájukban, nem beszélve az illatáról, viszont nem kell sokat pepecselni vele, akkor jó helyen jársz. Szerintem már egy egész kicsi konyhai tapasztalattal a hátad mögött is elronthatatlan. Az ízéről ne beszéljünk, egyszerűen nem lehet elmondani. Készítsd el, kóstold meg, és azonnal tudni fogod miről beszélek. Nem kell félni, ha jól átsütöd, nem esik szét! Csak azért mondom, mert én tartottam ettől... :) A sütőlapra borítás is csak egy mozdulat.
    Fahéjas csigát és ízes levelet sütöttem tegnap, úgyhogy nálunk most igazi hízókúra van, senki sem tudja mit tömjön még a gyomorban maradt esetleges apró hézagokba. :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések