2011. február 7., hétfő

Bonbont diplomára

Ugyan már vége a diplomaosztó szezonnak, de vannak szerencsések, akik a szezon lecsengése után is fogadhatják a gratulációkat. Egyik legkedvesebb barátnőm, túl a sikeres nyelvvizsgán, most vált eme papír boldog tulajdonosává, amit aztán jól meg is ünnepeltünk. És hát mit vigyen egy gasztroblogger ajándékba, ha nem valami saját készítésű nyamit és persze legyen benne valami diplomára utaló elem is. Így jött az ötlet, hogy vegyek 2 kartonlapot, cérnát és némi ragasztót és összeállítsak egy klasszik diplomasapkát. Nagyon egyszerű, szerintem bárki el tudja készíteni. Na de hova kerüljön az édesség? Mondjuk fordítsuk meg a sapkát és máris megtölthetjük minden jóval! Most 4 féle bonbont készítettem.

A bonbon készítés alapjait, mégegyszer nem írom le, itt megnézheti bárki újra.

Karamellás - mogyorós
10 dkg cukrot kis vízzel melegítek, amíg fel nem olvad és karamella állagú nem lesz (a víz mindenképpen kell, hogy ne égjen le a cukor). Ezután 0,5-1 dl tejszínnel sűrítem kicsit, majd beleszórok összetört mogyorót. Gyorsan a csokival kikent formákba töltöm, mielőtt megkeményedne.

Kávés - fehércsokis
Egy tábla fehércsokit gőz fölött felmelegítek. Szórok bele egy kis instant kávét (kóstolom közben, hogy elég kávés legyen). Ezután beleöntök egy kis tejszínt. Jól összedolgozom, amíg karamellaszerű állaga nem lesz, de még kezelhető.

Vörös áfonyás - rumos - csoki
Mi sem egyszerűbb: aszalt vörös áfogyát kisebb darabokra vágok, olvasztott csokival elkeverem, majd egy kis rumaromával ízesítem.

Mézes mogyorós - csokis

Ez sem a legbonyolultabb recept: mézes mogyorót lehet kapni készeni. Összetöröm kis darabokra (zacskó és klopfoló a legalkalmasabb erre a célra) és olvasztott csokival elkeverem. A bonbon formát így is kenjük ki töltés előtt, hogy a bonbon külseje sima legyen. Ezután mehet bele a mogyorós töltelék.

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések