2011. február 15., kedd

Palacsinta - avagy variációk egy témára

A palacsinta a nem egy nagy vaszizdasz kategóriába tartozik sütéstechnikai szempontból, de nem ismerek olyat, aki ne imádná. Ez bizony csak azért lehet, mert rengetegféleképpen variálható. Hétvégén már megint úgy voltam vele, hogy a sima kakaóssal nincs értelme beérni. Persze a most bemutatott variációk még mindig nem a palacsinták csúcsát jelentik, de jó kiindulási pontok lehetnek arra, ha valami újat szeretnénk az asztalra tenni.
Álljon itt elsőnek a palacsinta alaprecept (már csak becsületből is)

Hozzávalók
  • 40 dkg liszt

  • 1 liter tej (ásványvíz is mehet bele, hogy könnyebb legyen a tészta)

  • 4 tojás

  • csipet só

  • kiskanál cukor

A tésztát összekeverem és egy órát állni hagyom.


Almás-fahéjas

2-3 almát lereszelek és hozzáadok egy-két merőkanál tésztát. Viszonylag sűrű masszát kell kapjunk. A palacsintát a szokásos módon kisütöm. 4-5 palacsinta lesz ennyi almából. Fahéjjal összekevert cukorral isteni!


Csokirémes-vörösáfonyás

2 tábla ét- és 1 tábla tejcsokit gőz fölött felolvasztok. Hozzáadok 4 tojássárgáját, egy kis cukrot és rumaromát ízlés szerint. Kicsit hűlni hagyom. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verem és hozzákeverem a csokis masszához. Hűtőbe teszem. 1 óra múlva az állaga éppen megfelelő ahhoz, hogy a palacsintát megkenjük vele. Aszalt vörösáfonyával vagy bármilyen friss erdei gyümölccsel is isteni! A maradék csokikrém sem veszik kárba. További hűtéssel sűrűbb krém lesz belőle, kiváló desszertnek magában is!


Túrós-vaníliasodós

1/4 kiló túrót, 1 tojással, 2 vaníliáscukorral, 3-4 evőkanál cukorral és egy fél kávéskanál citromhéjjal elkeverek.
A vaníliasodóhoz fél liter tejet 2 vaníliáscukorral felteszek főni. 2 tojássárgáját, 5 dkg cukorral, 1 kávéskanál liszttel és egy kis tejjel elkeverek. Ha a tej felforrt, keveset átkanalazok a tojásos masszába. Ez fontos lépés, mert a tojás hideg és ha azonnal a tejhez öntenénk összekapná a tojást, amitől csomós lenne a sodó. Ha a tojásos massza már langyos a tejtől, beleöntöm a forró tejbe és folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzöm. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája becsomósodik. Ha kész, leveszem a tűzről és hozzákeverek 1 dkg vajat.
A palacsintát megtöltöm a túróval, háromszögbe hajtom és leöntöm a vaníliás krémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések