2010. december 1., szerda

Nagyi és az új Meggyes-mákos, avagy a karácsonyi előzetes

Nagy nap ez a mai. Elérkeztünk a család szakácsnői rovat legnagyobb sütőmesteréhez, aki nem más mint: a Nagyi. Tizenéves kora óta (ez azt jelenti hogy kb. 70 éve) a konyhában tevékenykedik nap mint nap, de igazi szenvedélye a sütemények készítése amikből karácsonykor akár 14 félét is süt.
Kötelességemnek érzem hogy idén beszámoljak az ünnepi süticsodákról - megőrizve a tudományt az utókornak - még akkor is ha a receptek begépelése nem lesz egy könnyű feladat.

Nagyi azok mellett hogy kitart régi jól bevált receptjeinél, néha azért bedob pár újítást. Az ünnepre hangolódván most nézzük ezt a finom mákos édességet...



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1,5dl tejföl
  • 20g élesztő
  • 1 tojás
  • 500g finomliszt
  • 250g vaj/margarin
  • 50g porcukor
  • 1 csipetr só
  • diónyi vaj vagy margarin a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
  • 50g mazsola
  • 3ek. rum
  • 250g darált mák
  • 200g porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1/4kk. őrőlt fahéj
  • 1/4kk őrőlt szegfűszeg
  • 1dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 400g)

A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 2 cipót formálunk belőle.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A darált mákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a tejfölt, a citrom reszelt héját, végül a rumos mazsolát, és összekeverjük. A meggybefőttet leszűrjük, lecsepegtetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 30 cm átmérőjű, cakkos peremű tortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal, meghintjük liszttel, a felesleget kirázzuk belőle.
Az egyik cipót lisztezett munkalapon 36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtóformára, a forma peremére fektetjük, lazán letekerjük-ejtjük róla a tésztát. Kissé rányomva átgurítjuk a forma peremén a nyújtófát, ily módon "levágjuk" róla a túllógó tésztaszéleket - a hulladékot később felhasználjuk. A tésztát a forma oldalához nyomkodjuk és villával megszurkáljuk.
Egyenletesen elkenjük az alján a mákkrémet, a tetejét megszórjuk meggyel. A tészta peremét megkenjük tojássárgájával.
A második cipó 2/3 részéből kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, a hosszabbakat lapostányéron csigaszerűen feltekerjük, hogy el ne szakadjanak, és berácsozzuk vele a tortát. Az alsó rácssort megkenjük tojássárgájával, úgy fektetjük-nyomkodjuk rá a másodikat.
A maradék tésztát és a forma kibélelésekor keletkezett "szabáshulladékot" összegyúrjuk, a rácsokhoz képest fele vékonyságúra sodorjuk, 2-2 rudanként zsinórszerűen összetekerjük, és szegélyként a tészta peremére nyomkodjuk. Megkenjük a maradék tojássárgájával, és középső magasságra állított rácson 1 órán át sütjük.

4 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések