2010. december 17., péntek

Nagyi és a karácsonyi sütigyár #1

(Péntek.) Haló, Nagyi! Én vagyok. Ígértem az olvasóknak, hogy felteszek pár karácsonyi sütireceptedet. Beindult már az ünnepi nagyüzem?

Szia Kisunokám, még csak most kezdek bele, de szerdán már küldök is neked Pestre a sütikből. Viszont addig csak hat félét tudok sütni, nem baj?

:)


Nagyi turbó tempójának köszönhetően aki kedvet kap valamelyik sütihez, még időben karácsony előtt el is készítheti. Íme a repertoár első fele, Nagyi tolmácsolásában (A képen fentről balról jobbra haladva):


Florentin szelet
A tésztához:
30 dkg liszt
1 kk. sütőpor
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor

A kenéshez és a díszítéshez:
10 dkg mazsola
20dkg vegyes kandírozott gyümölcs
1,25 dl tejszín
5 dkg méz
5 dkg margarin
15 dkg porcukor
20 dkg tortabevonó étcsoki
15 dkg mandulaforgács

A tésztát elkészítjük a megadott alapanyagokból. Sűtőpapíron kinyújtjuk és tepsibe helyezzük. Közben a cukrozott gyümölcsöt apróra vágjuk. A tejszínt, a mézet, a vajat v. margarint, cukrot összeforraljuk. Belekeverjük a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Ezt a masszát egyenletesen rákenjük a nyers tésztára. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Deszkára csúsztatjuk körbevágjuk, és kb. 3x5 cm –es szeletekre vágjuk. Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, 1-1 cm mélységben belemártogatjuk a szeletkék mindkét végét és rácsra rakva hagyjuk megszáradni.


Vaníliás – mogyorós kifli

25 dkg lisztet 10 dkg cukorral, 1 tojással ½ csomag sütőporral 15 dkg margarinnal 8 dkg darált mogyoróval ½ csomag vaníliacukorral összegyúrunk. Vékony rudacskákat sodrunk és a tésztából kis kifliket formázunk. Világosra sütjük, és a végét bemártjuk olvasztott csokoládéba.


Diós kocka
20 dkg étcsokoládé
20 dkg dió darálva
10 dkg finomliszt
½ - ½ kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
6 tojás
20 dkg cukor

A mázhoz és a díszítéshez:
20 dkg baracklekvár
10 dkg tortabevonó étcsoki
1 ek. olaj
kb. 35 db felezett dióbél

Az étcsokit meleg vízfürdőbe állított edényben felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A diót összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojást kettéválasztjuk. Először a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, azután a margarint habosra keverjük a cukorral. Egyenként hozzákeverjük a sárgáját és az olvasztott csokoládét. A tojáshab 1/3 –át hozzákeverjük a masszához. Majd a lisztes-diós keverékkel felváltva alaposan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és hogy ne legyen púpos az oldalak felé kissé felmagasítjuk. Közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük. (tűpróba)
A felforrósított baracklekvárt a sütőből kivett forró sütemény tetejére kenjük. Azután vízfürdőben felolvasszuk a tortabevonót és a megdermedt lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megkötne 5x5 cm –es négyzeteket jelölünk be rajta. Mindegyik közepébe 1-1 felezett diót nyomunk.


Hókifli
36 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 6 evőkanál vizet, és 1 evőkanál ecetet összegyúrunk. Másnap kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és lekvárral megtöltjük , majd feltekerjük. Ha megsült, még melegen vaníliás porcukorba meghempergetjük.


Mézes
25dkg cukrot 20 dkg étolajjal, 15 dkg mézzel, és 1 dl vízzel összeforralunk. Ha kihűl hozzáadunk 1 egész tojást, 1 késhegynyi fahéjat, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeget, 1 dkg szódabikarbónát, 1 citrom reszelt héját és 65 dkg lisztet. Ezt összegyúrjuk és 1 napig pihentetjük a tésztát.


Ischler
25 dkg margarint 25 dkg lisztet, ½ csomag sütőport 18 dkg cukrot jól eldolgozunk, azután 15 dkg őrölt mandulát ½ csomag vaníliacukrot és 2 evőkanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Sütés után a korongokból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk és gőzön olvasztott csokoládéval leöntjük.

1 megjegyzés:

  1. Én is linzereket tervezek sütni karácsonyra, szóval köszi, ezek alapján szuper lesz!

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések