2011. november 20., vasárnap

Vargányagombás karaj, csicseriborsós-feta salátával

Esztivel végre beszereztünk egy grillserpenyőt, amit azonnal tesztelés alá is kellett vetnem. Hát mondhatom, imádom! Sajnos nem vagyok az egészséges táplálkozás elkötelezett híve, könnyen elcsábulok és "gasztrobűnözök":) A grillezés viszont kivétel, ehhez nálam mindig saláta passzol. A hűtőben találtam még egy kis csicseriborsót és feta sajtot, így ez lett az alap.
A husi karaj lett, ami önmagában száraz, így a pácnál érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű olajat használjunk. A páchoz vargánya port használtam, ami tulajdonképpen szárított vargánya ledarálva. Házi készítés, mindenkinek ajánlom, mert sokáig eláll és bármikor elő lehet kapni, ha egy kicsit különlegesebb ízre vágyunk.


Hozzávalók
  • 4 szelet karaj
Páchoz:
  • 2 evőkanál vargánya por
  • fokhagyma por
  • fél fej vöröshagyma aprítógépben egész kicsire aprítva
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors

Hagymás gombához:
  • 25 dkg gomba (vargánya vagy csiperke)
  • 1 fej vöröshagyma

Csicseriborsós-fetás salihoz:
  • 10 dkg csicseriborsó
  • 2 közepes krumpli
  • feta ízlés szerint
  • 1 fej paradicsom
  • fél fej lila hagyma
  • olívaolaj
  • teáskanál citromlé

A páchoz összekeverem a hozzávalókat és a karajokat alaposan bekenem velük. Ha szükséges előtte a husikat kiklopfolom. Egy tálba teszem őket és a hűtőbe rakom.
A hagymát és gombákat megpucolom és hosszúkás cikkekre vágom mindkettőt. A hagymát serpenyőbe teszem és kavargatva üvegesre pirítom. Rádobom a gombát, megvárom amíg levet ereszt, ezt elforralom és ezután lepirítom. Sózom, borsozom. A gombás-hagymás keveréket lefedem és félre teszem.
A salátához a lila hagymát apróra vágom, a csicseriborsót serpenyőben kis olajon megpirítom. A krumplikat megfőzöm és felkockázom. A paradicsomot szintén felkockázom. Az összetevőket összekeverem, leöntöm az olívaolaj és citromlé keverékével, majd rádobom a felkockázott fetát.
A husikat a grillserpenyőbe melegített olívaolajon megsütöm. Érdemes lapáttal a sütés közben kicsit lenyomkodni őket, hogy ne kunkorodjon fel a szélük és szépen csíkosra süljenek.
A gombás-hagymát a husira halmozom és a salátával tálalom.

4 megjegyzés:

  1. Ez a "vagánya" gombás karaj egész jól néz ki. Bár a port nem teljesen értem. Miért nem vargánya gombát és valódi fokhagymát használtál a pácoláshoz is? Ha nincs kéznél igazi gomba O.K., de jelen estben használtál gombát is. No mindegy. Már azért sem fogok kiakadni azon, hogy azt írtad, hogy a gombás-hagymát a husira halmozod, mikor a fotón nem rajta, hanem mellette van.
    Ettől függetlenül, az étel guszta.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kiegészítést, javítva!
    A por azért por, mert már régóta lapult a szekrénybe és mindenképpen ki szerettem volna próbálni. A pácoláshoz pedig így por alakban ideális. A fokhagyma lehet természetesen rendes fokhagyma is, de én a port is kedvelem, mert nagyon jó ízt ad. Semmi különös oka nincs, most éppen így eset jól, így készítettem el. A gomba valóban nincs a husin a képen, mert így nézett ki jól, hogy látszódnak a "grillcsíkok". Ezt beáldoztam annak oltárán, hogy talán nem annyira zavaró. Azért nagyon örülök, mert látszik, hogy alaposan elolvastad a bejegyzést és nagyon figyelsz :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Edina: Remélem nem sértődtél meg, de én tényleg figyelek. Érvelésed elfogadva. Az ételed egyébként megnyerte a tetszésemet. Kívánok még sok hasonló sikeres posztot, s örülnék, ha regisztrálnál a Papria&Tomato Gastroblog Toplist-ben.

    VálaszTörlés
  4. Dehogy sértődtem, őszintén mondom, hogy örülök! Annak is, hogy tetszik az étel! :)
    Köszönjük a meghívást, megnézzük! Hasonló sok finomat és sok sikert kívánunk!

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések