2011. november 1., kedd

Szibériai pelmenyi - Orosz fogások 1.

Márciusban részt vettem egy orosz főzőkurzuson, ahol rá kellett jönnöm, hogy csupán só és bors használatával csodás ételeket lehet készíteni. Az egyik kedvencem a szibériai pelmenyi lett. Kicsit a raviolihoz hasonlít ez az étel, tulajdonképpen tészta töltelékkel és szósszal. Ami a leginkább meglepett az a hozzávalók egyszerűsége. A füstölt tarja adja meg a karakterét az ételnek és szószként semmi mást nem kíván, mint egy kis tejfölt. Az elkészítéshez azért szükségünk lesz egy jó adag türelemre, hiszen kb. 2 órás munkával lehet szűk 4 adagnak megfelelő mennyiséget előállítani. Minden vállalkozó kedvű háziasszonynak ajánlom!


Hozzávalók

Töltelékhez:
  • 20 dkg darált sertés tarja
  • 20 dkg darált marha felsál
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 2 csokor petrezselyem
  • só, bors

Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2-3 evőkanál víz
  • csipet só
  • 1 leveskocka és víz a főzéshez

A hagymát és a petrezselymet apróra daraboljuk. Összekeverjük a 2 féle darálthússal, sózzuk, borsozzuk. Az egészet lefedjük és hűtőbe tesszük.
Amíg a töltelék pihen, összeállítjuk a tésztát. A lisztből, tojásból, tejfölből, vízből és a sóból tésztát gyúrunk. Gumis állagot kell, hogy kapjunk, ami nem túl kemény, de nem is túl ragadós. A tészta állagát víz hozzáadásával szabályozhatjuk. Ezután pihentetjük egy fél órát.


Ezt követően jöhet a nyújtás. Ez az egyik legfontosabb rész. A tésztát szinte papír vékonyságúra kell nyújtani. A tészta ekkor már szinte átlátszó, én láttam a gyúródeszka fa erezetét. Azért fontos, hogy kellően vékony legyen, mert a főzésnél vastagodni fog és nem szeretnénk, ha túl vastag lenne a töltelékhez képest. A kinyújtott tésztán 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk pogácsaszaggatóval vagy egy nagyobb pohár is megfelelő. Közepébe púpozott mokkáskanálnyi tölteléket teszünk. A kör szélét bevizezzük és félbe hajtva összetapasztjuk. Figyeljünk rá, hogy levegő ne maradjon benne. Az így képződött 2 kis csücsköt szintén víz segítségével összetapasztjuk.
Egy lábosban egy húsleves kockával vizet forralunk és 5 perc alatt kifőzzük a tésztákat. Tejföllel tálaljuk.

Megjegyzés: a töltelékből nagy eséllyel marad még egy jó adag. Ezt le lehet fagyasztani és később már csak a tésztát kell elkészíteni hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések