2011. november 16., szerda

Zöldséges, csirkés tagine kuszkusszal - Lila füge szakácskönyv recept teszt 2.

Recept: Lila füge szakácskönyv - Zöldséges, csirkés tagine kuszkusszal
Értékelés: 5/3
Elkészíthetőség a könyv alapján: 5/4

Tagine. Edényem nincs hozzá, de olyan jól nézett ki a fotón (ugye mennyit számít?), gondoltam megpróbálom. Lila füge azt írja, ha van hozzá olyan lábasod, ami jól zár, akkor reprodukálható az Észak-Afrikában használatos edényben főtt eredmény.
Kicsit mellényúltam, mivel a citrus féléket egyáltalán nem szívlelem. A recept pedig úgy indul, hogy készíteni kell egy fűszerkeveréket, amiben 1 dl citromlé van. Ehhez jön még a gyömbér, ami szintén nem nagy kedvenc. Az a furcsa, hogy azt hittem, hogy nekem ezért nem ízlik. 6 ember kóstolta és csak 1 mondta, hogy finom. Persze lehet, hogy én szúrtam el valamit. Vagy éppen ez az ízvilág szokatlan.
A megvalósíthatóságra adott 1 pont levonás, pedig a külső miatt jár. A könyv béli fotó jelen tudásom alapján szerintem nem reprodukálható. Ez viszont mindegy is, az íz a fontos :) Aki szereti a felsorolt összetevőket, az biztosan nem fog csalódni. Egy tuti: az aszalt szilva nagyon jó választás hozzá, ezt többen is említették!


Hozzávalók

Fűszerkeverékhez:
  • 2 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 cm friss gyömbér
  • 1 dl citromlé
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ek méz
  • 1 ek őrölt római kömény
  • 1 ek őrölt paprika
  • 1 ek őrölt kurkuma
  • 2 ek friss koriander, durvára aprítva

Tagine-hez:
  • 2 ek olívaolaj
  • fél kg csirkemell
  • 3 sárgarépa
  • 3 édeskömény
  • 4 közepes szem újkrumpli
  • 2 nagyobb lila hagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 10 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó
  • 12 szem aszalt szilva
  • 2 tk koriandermag
  • fél tk őrölt fahéj
  • fél l víz

Kuszkuszhoz:
  • 25 dkg kuszkusz
  • 1 ek olaj
  • 1 tk só
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek vaj

A fűszerkeverék hozzávalóit robotgépben összekeverem. Sűrű pasztát kell, hogy kapjak.
A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom, a csirkét kockákra vágom.
Nagyobb lábost veszek elő és a koriandert megpirítom és egy kis olívaolajjal rádobom a csirkét. Magas lángon kb 5 perc alatt készre pirítom. Kiöntöm a lábosból, újabb adag olívaolajat öntök bele és beledobom a zöldségeket (a csicseriborsót és az aszalt szilvát kivéve). Átpirítom őket, de nem főzöm (kb. 6-7 perc). Ezután visszateszem a csirkét, hozzádobom az aszalt szilvát és ráöntöm az előzőleg elkészített pasztát. Felöntöm a vízzel és kb 30-40 percig főzöm. Nekem már 30 percnél elkezdett szétfőni a husi, így figyelni kell rá.
Hozzáadom a fahéjat és a csicseriborsót és a fedőt levéve elforralom a vizet. Lila füge itt azt írja, hogy addig főzöm így, amíg puha nem lesz az össze zöldség, de nekem már 30 perc után az volt, így csak annyi dolgom volt, hogy elforraljam a vizet.
A kuszkuszhoz felteszem a vizet az olajjal és a citromlével és felforralom. A kuszkuszt beleöntöm és lefedve megvárom, amíg az össze vizet felszívja (kb 15 perc). Hozzákeverem a vajat és villával megkeverem.
A tagine-t a kuszkusszal tálalom.

(A fent közölt recept Havas Dóra tulajdona, 2011-ben, a Boook Kiadó Kft. kiadásában megjelent Lila füge szakácskönyv alapján készült.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések