2011. november 9., szerda

Töki pompos avagy a magyar pizza

Lassan itt a tél. Ehhez annyit pozitívat tudnék hozzátenni, hogy: forralt bor, puncs, sült gesztenye. Meg persze a karácsony, abban az esetben, ha nem lenne ez a lufi már októberben kipukkasztva.
Ha tél, akkor még egy dolog: karácsonyi vásár, aminek szintén elmaradhatatlan terméke a töki pompos/langalló/kenyérlángos, ki hogy nevezi. Magam részéről még magyar pizzaként is szoktam emlegetni. Nem tudom miért maradt ez ki az eddigi repertoárból, hiszen nagyon egyszerű és iszonyatosan finom. Pár hónapja egy céges party keretében ezzel a recepttel lakott jól a csapat és hát osztatlan sikert aratott. Mindannyiunk nevében, a receptet köszönöm a sütés nagyasszonyának Limarának. (bár nem szeretek más tollával ékeskedni, de Tőle átvenni inkább büszkeség) Limarával egyébként két hét múlva SPAR Chef versenyünk következő háziasszonyaként is találkozhattok majd.
Jöjjön akkor a töki pompos, egyenesen a tepsiből.


Hozzávalók

Tészta:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 közepes krumpli
  • 2 dl víz
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
Feltét:
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kb. 20 dkg húsos szalonna
  • 2 fej lilahagyma
  • reszelt sajt a tetejére
A vizet kicsit felmelegítem és belemorzsolom az élesztőt, beleteszem a cukrot. Letakarva hagyom egy kicsit, hogy az élesztő felfusson. A krumplit megfőzöm, összetöröm és belekeverem a lisztbe. Hozzáadom a sót, az olajat és a felfuttatott élesztős vizet. Géppel vagy kézzel dagasztom és letakarva meleg helyre teszem, duplájára kelesztem (kb. 1 óra) A kelt tésztát kinyújtom és kilisztezett tepsibe teszem.
A tejfölbe belenyomom a fokhagymát, kicsit sózom, borsozom és megkenem vele a tésztát. Megszórom a felkarikázott lilahagymával, a szalonnával és a sajttal. 200 fokos, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések