2011. november 4., péntek

Lekváros bukta

Nevezhetnénk lekváros buktatónak is, ugyanis a kelt tészta igazi kihívás, tiszteletet érdemel, nem lehet csak úgy összecsapni. Szóval aki szeretné túllépni a muffin korhatárt, annak ajánlom ezt a gyermekkort idéző süteményt mert macera, de megéri! Timi barátnőm is érezte magában a kihívást, úgyhogy együtt vágtunk bele a sütésbe, és megfogadtuk, hogyha legközelebb sütünk akkor nem este 7-kor fogunk hozzá! Na és a másik tanulság, hogy gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás teszi a buktakészítő mestert! :)
A biztos siker érdekében Limara - aki a tészta rejtelmeiben leginkább jártas - receptjét tesszük most közzé. Köszönet érte neki!



































Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor

  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg olv. margarin
  • szilvalekvár
    + 1 tojás a tetejére

Kevés cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt, 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, a vajat csak a végén adjuk hozzá. Kelesztőtálban hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett felületre borítjuk, hogy ujjnyi vastagra elnyújtom. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágjuk, mindre teszünk bőven szilvalekvárt, egyesével feltekerjük. Egy zománcos tepsit vajjal kikenünk, ebbe sorakoztatjuk a tekercseket. Akkora tepsibe tesszük, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen kitöltsék. Egy ruhával letakarjuk, hagyjuk kb. 30 percig kelni, ezalatt ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig, míg szép piros színe lesz. A tepsiből egyben borítjuk ki, hagyjuk kicsit hűlni, csak ezután tépkedjük szét a kalácsokat.

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések