2010. szeptember 30., csütörtök

Nincs ballagás, de azért jöhet a tojás

A story általában a következő: kis Misike végre kijárta az általános iskolát, melyet az intézmény egy kora nyári búcsúztatással, neveztessen a ballagási ünnepséggel méltányol. A család összegyűlik, ezer ember. És mi kerül az asztalra? Hát nem a csizma, az biztos. Természetesen kaszinótojás franciasalátával. Ezt anyukának ugyanis nem kell az ünnepség után még rohanvást melegítenie, rögtön készen áll a vendégsereg fogadására. Na vmi ilyesmi retro érzés fogott el, amikor nemrégiben meghívtam a barátnőket egy kis esti kajálós-borozgatós-csevegős vacsira. Valami olyan kellett amit meló után nem lóhalálában készítek el. Maradt a hidegtál és többek között a klasszik kaszinótojás. Ja és persze kell egy nagy hűtő is :-)

Hozzávalók:
A besamelhez:
  • 4 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek liszt
A kaszinótojáshoz:
  • 12 db tojás
  • 12 dkg vaj
  • a kész besamelmártás
  • 2 ek mustár
  • ízlés szerint: porcukor, citromlé, só, őrölt bors, a tartármártás másik fele
Az öntethez:
  • 3 dl majonéz
  • 1 ek mustár
  • 0,5 dl főzőtejszín vagy tejföl
  • 2 ek fehérbor
  • 1 csomag zselatinpor
  • ízlés szerint: citromlé, porcukor, őrölt bors (lehetőleg fehér), só

A besamelt elkészítem: A tejet felforralom. Egy serpenyőben a vajat és a lisztet megfuttatom, vigyázva nehogy odaégjen. Hozzáadom a tejet és addig kavargatom, amíg az edény falától el nem válik és sűrű mártás "krém" nem lesz belőle. Közben picit megsózom.
A tojásokat megfőzöm, megpucolom és félbevágom. A sárgáját egy szitán átnyomkodom (minél alaposabban, mert a habzsákban elakadhatnak a darabok). A tojássárgáját a vajjal és besamellel együtt robotgéppel krémesre keverjük, sóval, mustárral, citromlével, porcukorral és őrölt borssal ízesítjük. Habzsákkal vagy kanállal jó alaposan megtöltjük a tojásokat és lefelé fordítva egy tálra sorakoztatjuk őket.
Az öntethez az aszpikot egy kis meleg vízben feloldjuk, majd pedig a hozzávalókkal együtt összekeverjük. Az egészet a tojásokra öntjük. Mehet a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálalás előtt jöhet egy kis díszítés is: petrezselyem, paprika, uborka stb., ízlés szerint.

2 megjegyzés:

  1. óóó, eza tökéletesen nekem való recept.imádom a tojást és imádom a besamel mártást :)
    a majonézt otthon készítetted v. tubusos?
    alá meg mehet a francia sali

    VálaszTörlés
  2. tubusos, ennyit csaltam :) de ha van ideje az embernek, természetesen a saját készítésű az igazi. igen, a franciasaliba ajánlok, a majonéz és a tejföl mellett, egy kis mustárt és citromlevet is, esetleg egy pici porcukrot. pikánsabb lesz tőle, próbáld ki!

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések