2011. január 24., hétfő

Kakaós kalács, cukor nélkül

A recept anyutól van, aki szerint nem bonyolult. Na persze, akkor miért van az, hogy a végeredmény mégsem ugyanolyan szép mint az övé? :) Azért finom lett és elfogyott.

Érdekessége, hogy cukor helyett édesítő bogyókkal készült, amit 6 dl meleg tejben kell feloldani. Kb 40-60 darab (nekem canderel volt). Majd ebből kb 1,5 deci tejjel kell felfuttatni egy 500 gr-os élesztőt. Ez kb 15 perc. A lisztet a cukros tejjel, élesztővel kavargatom, majd fokozatosan hozzáadom az olajat. Ha alaposan elkevertem akkor indulhat a kézzel dagasztás. Ameddig bírjuk.
Itt lehet közé gyúrni mazsolát, az egik felébe pedig a kakóport. Pihentetni keleszteni majd később kell. Előbb megint kétfelé vesszük a tésztákat (2 sima, 2 kakós) és kinyújtjuk. kb A4-es méretűre. Egymásra helyezünk egy simát egy kakaósat és felhengereljük. Két rúd kalácsunk lesz, amit most letakarva meleg helyre félreteszünk keleszteni. (30 perc) Majd a tetejét megkenjük tojással és hideg sütőbe (nem előmelegített) 180-fokon sütjük.
Reggelinek lekvárral nagyon finom.

Hozzávalók:
  • 90 dkg liszt
  • kv kanál só
  • 3 dl étolaj
  • 6 dl tej
  • édesítőszer (pl.: 40-60 darab canderel)
  • 1 cs élesztő (500 gr-os)
  • kakaópor
  • mazsola

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések