„Oh, hát a nagyi sütijei utánozhatatlanok!” Szerintem nincs család, ahol ne hangzana el ehhez hasonló kijelentés. És valóban. Anyukák, unokák százai próbálják másolni ”nagyi-sütijét”, de valahogy sosem olyan. Valami mindig hiányzik, mások az alapanyagok – mondják. Sokan még a régi jó tepsikre esküsznek, szerintük abban van a titok. Hamár a titok nem is mindig derül ki az nyugtasson, hogy egyszer belőlünk is nagymama lesz, utánozhatatlan sütikkel. Valahogy így képzelem a sütemény-evolúciót :)
Logikus lenne, ha most egy jó kis nagyi féle süti következne. Majdnem. Idén karácsonykor is, megsütöttem A ZSERBÓT, melyet persze nagymamám csinált istenien. Az Ő receptjéből azonban sajnos csak egy elmosódott cetli maradt. Kénytelen voltam más alapokhoz nyúlni, szóval jöhet minden háziasszony anyja: Horváth Ilona és az Ő Szakácskönyv című alapműve. El kell mondjam, az eredmény a „már majdnem olyan, mint a nagyié” kategória győztese lett.
Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár (ízlés szerint lehet több is)
Bevonathoz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg vaj
Az élesztőt a langyos tejjel és egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet, margarint, cukrot, tojást, sütőport, sót és a megkelt élesztőt jól összegyúrjuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és kb. 35x25 cm-es tepsi méretére nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, lisztezzük és beletesszük az első lapot. Ezt jól megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukor-dió keverékével. Jöhet rá a második lap, majd ismét töltelék és végül az utolsó lap. A széleket jól betakarjuk a tésztával. Letakarva 1 órát pihenni hagyjuk. Az idő letelte után a sütemény tetejét megszurkáljuk és előmelegített sütőben, lassú tűzön (kb. 180 fok) sütjük, amíg a teteje egyenletesen piros nem lesz.
A mázhoz egy kis lábosba tesszük a hozzávalókat és kevergetés közben jól összedolgozzuk. A masszát a süteményen egyenletesen eloszlatjuk. A díszítéshez én tojásfehérjével elkevert cukrot szoktam használni.
A mázhoz egy kis lábosba tesszük a hozzávalókat és kevergetés közben jól összedolgozzuk. A masszát a süteményen egyenletesen eloszlatjuk. A díszítéshez én tojásfehérjével elkevert cukrot szoktam használni.
szerintem ez így kinézetre már jobb mint a nagyiké :)
VálaszTörlés