2011. január 6., csütörtök

Betti féle pulykatekercs














Ahogy megkóstoltam döntöttem. Ez lesz az egyik fogás ami az ünnepi asztalra kerül karácsonykor. A pulyka ilyenkor sokaknak eszébe jut, főleg a klasszikus
amerikai sült pulyka, de akinek nincs bátorsága elbánni egy 5 kilós madárral az inkább próbálja ki ezt a receptet. Az ünnepi hangulat garantált, mert amikor a vendégek megérkeznek rögtön érezni fogják a csodás borban érlelt, aszalt szilvával és fügével töltött pulykánk illatát.
/Köszi a receptet Betti! /

Hozzávalók egy tekercshez:
  • 1 db 1,5 kg-os pulykamell
  • 1 csomag aszalt szilva
  • 1 csomag füge
  • 1 csomag bacon
  • 1 üveg vörösbor
  • kardamom
  • pulyka fűszerkeverék
  • barna cukor
  • fahéj
A pulykamellet nagyjából egyenlő vastagságúra kiklopfoljuk, ahol nagyon vastag ott szétvágjuk, de vigyázzunk hogy egyben maradjon az egész. Kicsit besózzuk, bedörzsöljük mindkét oldalát kardamommal és pulyka fűszerkeverékkel.
Az aszalt szilvát és a fügét kisebb darabokra aprítjuk és egy kis vízben, 2 dl borban, 1 kis kanál barnacukorral és fahéjjal összeforraljuk. Majd a kiterített pulykamell közepére halmozzuk, és ügyesen feltekerjük, ha kell használjunk fogpiszkálót is. Tepsibe rakjuk, a maradék bort aláöntjük, és letakarjuk fóliával. 180 fokon összesen 3 órát sütjük. A második óra után a fóliát levesszük, és befedjük a tekercs tetejét baconnel, így sütjük még egy órán át. Tálalás előtt vegyük ki a fogpiszkálókat. Hidegen is nagyon finom!

Mindenki más és más hozzávalót társít a pulykához, ti hogyan készítenétek el?

2 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések