2010. július 15., csütörtök

A sajttorta és csodálatos alakváltozásai

Erről az édességről első hallásra a New York-i metropolis jutott az eszembe.
Elképzeltem milyen jól esne egy rohanó nap után beszélgetni egy sajttorta mellett néhány barátnő társaságában és máris Carrie Bradshaw-nak éreztem magam.
De olyan érdekesnek hangzott ez a pikáns-édes sütemény, hogy nem volt időm várni a következő találkozómra, azonnal meg kellett sütnöm. Több recept áttanulmányozása után egy olyanra esett a választás, amely egy kezdő szakácsnő számára viszonylag elronthatatlannak ígérkezett. Első próbálkozásom mégis izgalmakkal járt ugyanis a hozzávalók összedolgozása után félelmetesen hígnak tűnt a tészta, de bíztam a receptben, így hát be is tettem a sütőbe. Csak ezután jött az igazi meglepetés a torta a kétszeresére emelkedett, és miután kimentettem a sütőből a csodálatos alakváltozás harmadik formája is a szemem elé tárult. Aláomlott a dombság és a szélein ráncos lankává változott. A sokktól kissé meglepetten és a másnapban reménykedve tettem be a hűtőbe. Alig vártam hogy újra láthassam, lekapcsoltam a tortaformát, egy szeletet a tányérra raktam, meglocsoltam a ribizli öntettel és mentabóbitával díszítettem. A rút kiskacsa ismét meglepett, új ruhájában modern nagyvárosi hölggyé változott, és mellesleg piszok finom lett!

Hozzávalók:
  • 20 dkg darált Hobbits vagy Zabkeksz (Győri Zabfalatok)
  • 5 dkg olvasztott, langyos vaj
  • 80 dkg natúr tejszínes krémsajt (Mascarpone)
  • 20dkg tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 1.5 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dkg étkezési keményítő (ha szükséges)
  • 3 tojás
  • az öntethez mélyhűtött ribizli, ízlés szerint cukor

Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk,sütőpapírral kibéleljük.
A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, de ez megoldható egy fagyasztózacskó és egy nyújtófa segítségével is.
A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyúrjuk.
A masszát a tortaforma aljába tesszük és laposra nyomkodjuk alapnak.
A sütőben (középen, légkeverésnél 160 fokon) 10 percig sütjük.
Közben a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat simára keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és gyorsan belekeverjük a keményítőt.
A masszát a süteményalapra kenjük, és a sütőben (középen) ugyanazon a hőfokon 1 órát sütjük. A tortát késsel elválasztjuk a forma oldalától és hűlni hagyjuk.
A legjobb ha egy teljes napot hagyjuk a hűtőben, majd forró ribizli öntettel tálaljuk mentalevéllel díszítve.

2 megjegyzés:

  1. Én már kipróbáltam. Garantált siker, ajánlom mindenkinek!

    VálaszTörlés
  2. ajajaj, mi lesz így a mi alakváltozásunkkal :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések