Valamiért a rizottó ezidáig teljesen kimaradt az életemből. Első nagy találkozásunk egy munkahelyi ebédrendelés alkalmával történt. Mondhatom rögtön egymásba szerettünk. Persze a rendelt változat soha nem lehet olyan jó, mint a saját, melyhez az ízen kívül, az alkotás élménye is társul. Summa-summarum úgy döntöttem otthon is megcsinálom. És miért ajánlom mindenkinek? Mert egyszerű, könnyen variálható, finom és nem utolsó sorban ebben a nagy melegben könnyű étel.
Hozzávalók:
- 1 pulykamellfilé
- 30 dkg rizs
- 20 dkg gomba
- 1 liter zöldség vagy hús alaplé
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 dl száraz fehérbor vagy száraz vermut
- 1-1,5 répa
- ízlés szerint borsó
- bazsalikom
- kakukkfű
- bors
- só
- olívaolaj
- parmezán vagy grano padano sajt (lehetőleg nem reszelt)
1 fej vöröshagymát apróra vágom, olívaolajon megdinsztelem. Hozzáadom a kockára vágott pulykahúst, sózom, borsozom. Fehérre pirítom, majd hozzáadom a cikkekre vágott gombát és a répát, majd pedig a borsót. Jöhet a bazsalikom, kakukkfű, ne sajnáljuk, a pulyka elbírja. Az egészet lefedem, hagyom párolódni, és nekilátok a rizsnek.
A másik fej vöröshagymást is apróra vágom, olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom a 3 gerezd fokhagymát (szintén apróra vágva). Hozzáadom a rizst, nagy lángon, állandó kevergetés mellett kicsit megpirítom. Lejjebb veszem a hőfokot és jöhet a 2 dl bor. Megvárom amíg az alkohol teljesen elpárolog és ezután elkezdem merőkanállal adagolni a húsleves lét. (ehhez 1 liter forró vízhez két leveskockát adtam) Ha egy adag elpárolog, öntöm utána a következőt, közben pedig le is fedem, hogy minél jobban puhuljon a rizs. Akkor lesz jó, amikor nem is túl száraz, de nem is főtt szét a rizs, inkább krémes állagú.
A végén hozzáöntöm a csirkés – gombás – zöldséges keveréket és a vajat a rizshez, jól összekeverem. Itt ízlés szerint hozzáadható a sajt is, de lehet csak külön a tetejére szórni. Melegen tálalom.
Ma fogom elkészíteni a kedvesemnek Valentin előestéjén..
VálaszTörlésPeti