2010. július 16., péntek

Mindent bele! Zöldséges-pulykás-gombás rizottó



Valamiért a rizottó ezidáig teljesen kimaradt az életemből. Első nagy találkozásunk egy munkahelyi ebédrendelés alkalmával történt. Mondhatom rögtön egymásba szerettünk. Persze a rendelt változat soha nem lehet olyan jó, mint a saját, melyhez az ízen kívül, az alkotás élménye is társul. Summa-summarum úgy döntöttem otthon is megcsinálom. És miért ajánlom mindenkinek? Mert egyszerű, könnyen variálható, finom és nem utolsó sorban ebben a nagy melegben könnyű étel.


Hozzávalók:

  • 1 pulykamellfilé
  • 30 dkg rizs
  • 20 dkg gomba
  • 1 liter zöldség vagy hús alaplé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor vagy száraz vermut
  • 1-1,5 répa
  • ízlés szerint borsó
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • bors
  • olívaolaj
  • parmezán vagy grano padano sajt (lehetőleg nem reszelt)


1 fej vöröshagymát apróra vágom, olívaolajon megdinsztelem. Hozzáadom a kockára vágott pulykahúst, sózom, borsozom. Fehérre pirítom, majd hozzáadom a cikkekre vágott gombát és a répát, majd pedig a borsót. Jöhet a bazsalikom, kakukkfű, ne sajnáljuk, a pulyka elbírja. Az egészet lefedem, hagyom párolódni, és nekilátok a rizsnek.

A másik fej vöröshagymást is apróra vágom, olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom a 3 gerezd fokhagymát (szintén apróra vágva). Hozzáadom a rizst, nagy lángon, állandó kevergetés mellett kicsit megpirítom. Lejjebb veszem a hőfokot és jöhet a 2 dl bor. Megvárom amíg az alkohol teljesen elpárolog és ezután elkezdem merőkanállal adagolni a húsleves lét. (ehhez 1 liter forró vízhez két leveskockát adtam) Ha egy adag elpárolog, öntöm utána a következőt, közben pedig le is fedem, hogy minél jobban puhuljon a rizs. Akkor lesz jó, amikor nem is túl száraz, de nem is főtt szét a rizs, inkább krémes állagú.

A végén hozzáöntöm a csirkés – gombás – zöldséges keveréket és a vajat a rizshez, jól összekeverem. Itt ízlés szerint hozzáadható a sajt is, de lehet csak külön a tetejére szórni. Melegen tálalom.


1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések