2012. szeptember 25., kedd

Őszi Galette

Odavagyok a rusztikus süteményekért, amik mellőzik a habot, a krémet, a zselét, és a különböző UV színeket. A galette egy francia pite féleség, aminek már a nevét is olyan jó kimondani. Főleg ha azt az infót is megosztom veletek, hogy pont olyan finom, mint ahogy kinéz. Tetszik, hogy beleláthatunk ebbe a tésztával burkolt kis batyuba, aminek a közepén ott csücsül az ízletes töltelék, és ami fantasztikusan puhává varázsolja a tésztánkat. Szóval nagyon ajánlom mindenkinek kipróbálásra, és ígérem, nem fog tőlünk több időt igénybe venni egy egyszerű muffinnál.
Lehet kísérletezni, és gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni, készíthettek sós változatot is. Az én következő galettem körtés-kéksajtos lesz... :)



Hozzávalók 2 db kb. 20 cm-es galettehez:
  • 150 g fehér tönkölyliszt (97,5 g CH)
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt (34 g CH)
  • 100 g vaj
  • 1 ek. hideg víz
  • 1 csipet só
  • 25 g nyírfacukor (15 g CH)
  • 1/4 kk. vaníliapor (vagy vanília paszta, vagy vaníliarúd)
  • 50 g alma (3,5 g CH)
  • 50 g szőlő (az IR déátások mással helyettesíthetik)
  • 50 g körte (6 g CH)
  • 50 g őszibarack (4,5 g CH)
  • 1 tojás
  • nyírfacukor a tetejére
  • szeletelt mandula a tetejére

  1. A kétféle lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a vizet, a sót, a nyírfacukrot, és a vaníliaport. Jól gyúrjuk össze, és tegyük a hűtőbe 1 órára. Ha nagyon rohanunk akkor legalább egy fél órára. Közben hámozzuk meg az almát, a körtét, és a barackot, és vágjuk fel azonos méretű kockákra. 
  2. Az idő letelte után vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk ketté, és sütőpapíron nyújtsuk ki kerek formára mindkét felet. Kb. 25 cm-nek kell lennie egy körnek.
  3. A gyümölcsöket osszuk szintén kétfelé, és halmozzuk a tésztákra úgy, hogy körben a szélén 5 cm-t kihagyunk. Szórjuk meg a tölteléket mandulával. Ezután hajtogassuk a tészta szélét a közepe felé, egyenesen a töltelékre. A tésztánk tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg az egészet egy kis cukorral.
  4. Légkeveréses sütőben 180 fokon süssük 25 percig. Ha szeretnénk tovább fokozni, akkor mascarpone vagy tejszínhab is jöhet a tetejére!

7 megjegyzés:

  1. A két tésztalapot egymásra rakod? Mert a kettévágás után lemaradt, hogy a másik darabbal mi lesz. :O :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kettes pontban írtam, hogy "Az idő letelte után vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk ketté, és sütőpapíron nyújtsuk ki kerek formára mindkét felet." Szóval két ilyen sütit kapunk ezekből a hozzávalókból. Ezért kell a gyümölcsöket is ketté venni. Remélem tetszeni fog neked is a süti!

      Törlés
  2. Nekem is az ilyen sütik a kedvenceim! Igazi comfy süti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ám, de milyen comfy! :) Látom te is csináltál már, akkor ismered az érzést!

      Törlés
  3. Imádom a galette-t! Én is sokfélét készítettem már!

    VálaszTörlés
  4. Én is szeretem a rusztikus sütiket, nagyon jó ez a recept is.

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések