2012. szeptember 14., péntek

Csoki és vaníliakrémes torta bogyós gyümölcsökkel

Van úgy, hogy szeretnénk kifejezni egy ételben mindent amit érzünk, és erre talán a születésnapi torták a legalkalmasabbak. Ezért képesek vagyunk hajnalban kelni, jó előre tervezgetni, felkutatni a már tutira bevált recepteket, és igyekszünk valami újat és csodaszépet alkotni, hogy amikor kihunynak a fények, akkor a gyertyákkal megvilágított tortától az ünnepelt valóban ünnepinek érezze azt a pillanatot. Bocsánat a túláradó körmondatok miatt, de nem tehetek róla szeretek sütni, és szeretettel sütök. Ez a műfaj más mint a főzés, mert rá kell szánni egy kis időt, és mert izgalommal tölt el, hogy ezúttal milyen lesz, és azért is mert egy finom édességtől és a belőle áradó illatoktól mindenki rögtön boldog lesz... Én már csak attól is ha beszélek róla, de jöjjön inkább a recept... :)



Hozzávalók:

A csokis tésztához:
50 g mandulaliszt (3,5 g CH)
50 g zabliszt (32,5 g CH)
50 g grahamliszt (35 g CH)
170 g zéró xukor
50 g kakaó
1 csomag sütőpor
4 tojás
180 g  puha margarin
5-6 ek. olaj
4 ek. diétás baracklekvár (5 g CH)

A vaníliás krémhez:
250 g mascarpone
100g habtejszín
18 g nyírfacukor (11 g CH)
1 vaníliarúd
fél marék szeder
fél marék áfonya
fél marék ribizli

A csokis krémhez:
250 g mascarpone
100g habtejszín
30 g kakaópor
30 g nyírfacukor (18 g CH)

A tetejére díszítésnek:

egy tábla 75%-os étcsokoládé (30 g CH)
10 db szeder
15 db áfonya
15 db ribizliág

A tészta száraz és nedves hozzávalóit külön összekeverjük, majd összeöntjük őket. Ez két tortalapra való adag, amit én kétszer sütöttem ki. (Ha valaki szeretné sütheti egyben is, viszont akkor el kell majd felezni.) Tegyünk kör alakú tortapapírt a kb. 30 cm átmérőjű tortaformába, és vajazzuk vagy olajozzuk ki a tortatartó oldalát. Tipp: ha a tortapapírt kivágtuk, akkor gyűrjük jól össze, így jobban kezelhető, és jobban fog idomulni a formánkhoz is. A tortalapokat 170 fokon kb. 20-25 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni és óvatosan húzzuk le róluk a sütőpapírt. Ha sütés közben megpúposodtak, akkor nyugodtan vágjuk le a fölösleges részt, és egyenesítsük ki a tetejét.

Amíg a lapok sülnek, elkészíthetjük a krémeket. A vaníliás krémhez keverjük el a nyírfacukrot a mascarponéval, és a vanília kikapart magjával. Verjük fel a tejszínt és óvatosan keverjük el a cukros mascarponéban.
A csokikrémhez keverjük el a nyírfacukrot és a kakaóport a mascarponéval, majd óvatosan adjuk hozzá a felvert habtejszínt.






Jöhet a torta összeállítása. Az egyik lapra halmozzuk rá a vaníliás krémet, de hagyjunk egy kis helyet körbe a szélén, mert majd a tetejére kerülő lap a szélei felé ki fogja nyomni kicsit a tölteléket. Ha rákentük a krémet, akkor tessék-lássék módon nyomkodjuk bele a szederből, az áfonyából és a ribizliből. Jöhet a második lap ennek a tetejére. Ahogy rányomtuk, és a krém szépen kipördült a szélekre, akkor körben szépen nyomkodjunk bele még a gyümölcsökből. Nem kell tökéletesnek sormintának lennie, ez egy laza rusztikus torta. Ha ezzel megvagyunk, akkor kanalazzuk rá a csokikrémet, amiben hagyjunk nyugodtan nagyobb íveket-gödröket, ebbe fognak majd beleülni a friss gyümölcsök. A 75%-os csoki felét olvasszuk meg, és csorgassuk rá a kakaós-mascarponés krémünkre. Nagyon szép ahogy a világos és sötétbarna csoki árnyalatai találkoznak. Én a megolvasztott csokit még egy kicsit óvatosan szét is kentem a krémben, de döntsétek el, hogy nektek hogy tetszik jobban. Jöhet a korona. :) Ültessük rá a legszebb gyümölcsöket, a ribizli szárát nem szükséges levenni. A csoki másik feléből egy sajtszeletelő segítségével készítsünk forgácsokat, és szórjuk rá a torta tetejére. A csokitól nagyban függ, hogy apróbb vagy nagyobb darabokat tudunk-e faragni. Aki szeret kísérletezni, annak itt van például egy jópofa technika a "csokigörbék" készítésére:



A gyümölcsöket nem mértem le külön, ezért azok CH tartalmával nem tudok szolgálni. Azon felül az egész torta 135 g CH. Ha 8 szeletre osztjuk, akkor egy szelet kb. 17 g CH plusz a gyümölcsök.




3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett,tegnap sütöttem pont én is csokitortát brutál finom lett:)) A tortatál is szuper,szemezek vele nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Böbe,

      Köszi :) Hát igen, a csoki mindenki kedvence, tuti befutó. :) A tortatartót itt többféle színben is meg tudod rendelni: www.becake.hu

      Törlés
  2. Gyönyörű! Most lennék nálatok ünnepelt! :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések