2012. szeptember 6., csütörtök

Házi ketchup sült paradicsomból

Egy csomó postot kezdtem már azzal, hogy mennyire imádom a paradicsomot, és hogy élni nem tudnék nélküle. Na de mielőtt unalmassá válok, mutatok inkább egy remek ötletet arra, hogy hogyan tudjuk megőrizni ízének legjavát, és félretenni akár későbbre is. Csalódást fogok okozni azoknak akik a bolti ketchup ízét keresik, de higgyétek el, az nem áll rokonságban a valódi paradicsommal, mert valahol a színezékek, ízfokozók és cukor világában rég elveszett.
Szóval most olyan receptet mutatok, ami pofonegyszerű, nem kell órákig miatta a lábas felett állni, ráadásul a hagyományos ketchup készítéssel ellentétben igazi sűrű és füstös püré az eredmény. Sokfelé kutakodtam, hogy hogyan is álljak neki, de minden recept úgy kezdi, hogy forrázzuk, majd húzzuk le a héját, csumázzuk, daraboljuk, és kevergessük 1-2 óráig.... Ezt a macerát most elfelejthetjük, nézzétek csak:


Rábukkantam Myreille-nél az alapreceptre, egy kicsit változtattam rajta, és fantasztikus lett az eredmény. Fontos elmondanom, hogy én jó érett saját termesztésű házi paradicsomot használtam, ezért igazán szép piros lett az eredmény, de előfordulhat hogy picit narancsos színe lesz, ez főleg tehát az alapanyagon múlik. 3 kg paradicsomból lett a képen látható 3 üveg, vagyis összesen 7,5 dl. Szempillantás alatt elfogy, úgyhogy nincs sok értelme bajlódni a hosszú távú elrakással. Ha valaki mégis szeretné, akkor a már lekvárfőzésnél leírt módon főzze ki az üvegeket és dunsztoljon.

Hozzávalók:
  • 3 kg paradicsom
  • 4 kis fej vöröshagyma felaprítva (kb. fokhagyma méretűre)
  • 5 gerezd fokhagyma megpucolva
  • olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek. nyírfacukor
  • 2 ek. almaecet
  • (friss bazsalikom, oregánó, chili ízlés szerint jöhet még bele)

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A paradicsomokat alaposan mossuk meg, derekuknál vágjuk félbe és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A kétféle hagymával szórjuk meg és öntsünk rá olívaolajat. Mehet a sütőbe kb. 1,5 órára, ha már picit feketedik a teteje akkor már kész is van.
  2. A kissé füstös megkaramellizálódott paradicsomokat vegyük ki a sütőből, és nagyjából húzzuk le a héját. Nem kell sokat bajlódni vele, 2-3 percnél több időt ne fordítsunk rá, mert a következő lépés a turmixolás lesz.
  3. Dobjuk az aprítóba a kétféle hagymával együtt.
  4. Öntsük egy lábasba, rottyantsunk egyet rajta, és közben ízesítsük sóval, borssal, nyírfacukorral, almaecettel, és zöldfűszerekkel.

A kész ketchup-ot felhasználhatjátok pizzaalapnak, mártás alapnak, pácnak, vagy egyszerűen tésztára, vagy sült krumplira öntve.
Mindenféle-fajta fűszerrel és paradicsommal lehet kísérletezni. A különböző színű kész ketchup-okat sávosan is le lehet rakni az üvegbe, nagyon jól mutat! Hogy még egyedibb legyen a saját készítésű ketchup, használjátok a matricáinkat is, amit két féle méretben készítettünk el nektek! :) Letöltés: itt.

5 megjegyzés:

  1. Szuper jó recept! Meg fogom csinálni!

    VálaszTörlés
  2. szedtem kb 6 kg paradicsomot. Tudom, mi lesz belőle :D (lé, mártás már bőven van a kamrapolcon)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem elnyeri a tetszésed! A hat kiló elég sok ahhoz hogy kísérletezz a fűszerekkel is ha van kedved. :)

      Törlés
  3. Munyikám, a képek, az írás és a recept is szuper :)
    Megyek is megcsinálom! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de örülök, hogy tetszik, na és hogy követsz minket! :) Írd majd meg, hogy milyen lett!

      Törlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések