2012. február 2., csütörtök

Mandulás keksz diétázóknak

Lassan 2 hete tart a cukormentes időszak. El se hiszitek, hogy mi mindenbe bele nem teszik a cukor legkülönbözőbb formáit. Ma gondoltam, hogy hagymalevesem egy kis pirított bacon szalonnával dobom fel (nehogy elfogyjak a végén :P). A címke elolvasása már alap, így ezzel kezdtem és az összetevők között meglepetten konstatáltam, hogy a készítmény cukrot és szőlőcukrot tartalmaz. No persze minimálisan, de legyünk konzekvensek, ha nincs cukor akkor nincs. Illetve mégis... Az egyetlen mentsvár a nyírfacukor, ez ugyanis 40%-al kevesebb kalóriát és 75%-al kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a rendes cukor. Glikémiás indexe pedig 7, így nem emeli meg a vércukor szintet. Ebből élek most és nem csak lélektani hatása, hanem az sajnos az ára miatt is óvom, mint az aranyat.
Most egy kekszreceptet mutatok nektek, ami hiper egészséges és emellett segít átvészelni azokat a nehéz napokat (nem, nem azokat) :) Nem mellesleg a manapság oly divatos candida diétában is fogyasztható.



Hozzávalók (kb 20 db-hoz):
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 tojás
  • 6 ek nyírfacukor
  • pár szem mandula

A hozzávalókat összekeverem. Egy kanál segítségével sütőpapírra kis halmokat adagolok és a kanállal kicsit kilapítom. A tetejébe egy-egy szem mandulát nyomkodok. 180 fokos, előmelegített sütőben készre sütöm.

7 megjegyzés:

  1. Hajrá Edi! Nekem ez a keksz nagyon bejött, úgyhogy várjuk a további cukormentes recepteket! :)

    VálaszTörlés
  2. Könnyű és gyors, nem mellesleg finom is, igaz? :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon finom! Még nekem is, aki extra édes dolgokat ettem. Egyébként érdekes, hogy az ember ízérzékelése mennyire átalakul, ha letesz egy csomó ízfokozós, cukros ételt. Ezek a kevésbé édes dolgok is felértékelődnek és abszolút egyenértékűek lesznek bármilyen édességgel.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ez a kekszrecept!
    Én kb. egy éve cseréltem le a cukrot teljesen xilitre/nyírfacukorra. Ja, és annyit helyesbítenék, hogy a nyírfacukornak nem nulla, hanem 7 a GI-je - ami persze még mindig szuper a kristálycukor 68-as GI-jéhez képest :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi Zsuzsi! Drága, sajnos, de megéri változtatni, jó, hogy ennyire tudatosan tartod. Igen, közben én is rájöttem, hogy elírtam, csak mindig elmaradta a javítás. Na de most! :) Köszi az észrevételt! :)

    VálaszTörlés
  6. fú, ez nagyon jól hangzik és egyszerűnek tűnik az elkészítése ( én = kezdő). azt hiszem meg is találtam melyik lesz az első projekt : köszi edina!

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések