A múlt pénteken Viki munkatársnőnk satay szószos csirkét készített, ami fantasztikus lett. Aztán hazaérve bekapcsoltam a tévét, amin Jamie O. új sorozata, a "Jamie 30 perces kajái" ment. (Nagyon bírom a fickót, úgyhogy fel is vettem a sorozatot, amit nagyon de nagyon ajánlok mindenkinek! A lényeg hogy 30 perc alatt komplett menüt készít.) A főcím után nem hittem a szememnek, ugyanis a srác satay szószos grillnyársakat csinált! Ezt pedig bloggerfelelősségem teljes tudatában, egy határozott és nagyon erős jelnek vettem, és lementem a boltba...
Megcsináltam, isteni lett. Ez egyébként a gyorsított, és leegyszerűsített változat. Létezik a híres nevezetes szósznak több, és árnyaltabb variációja is, pl. halszósszal, kókusztejjel, curry pasztával turbósítva. Én annyit változtattam a recepten, hogy mogyoróvaj helyett pörkölt sótlan mogyorót aprítottam pépesre. A Jamie féle gyors alaprecept is fantasztikusan finom, és varázslatosan puhává teszi az alatta pihenő husit. Az meg külön jó, hogy nem igényel órákon át tartó pácolást, és a sütőben mindenféle plusz zsiradék nélkül gyorsan elkészül. A nyarat idéző formáról nem is beszélve! :)
Hozzávalók 2 személyre:
A csirkemelleket a képen bemutatott módon nyársra tűzzük. (A leírás, és videó lent...) A satay szósz alapanyagait késes aprítógépben, vagy turmixban összedolgozzuk. Az egyik felét félretesszük mártogatósnak. A másikat egy kisebb sütő közepére kanalazzuk, és megforgatjuk benne a nyársakat, és egy kis olíva olajjal meglocsoljuk őket. Aztán a 4 nyársat a sütő rövidebbik oldalának peremére fektetjük, és így sütjük grillen, maximális fokozaton mindkét oldalon 6-8 percig. Aztán letesszük a sütő aljába, és meglocsoljuk mézzel, így maradhat még szépen meg nem pirul.
Figyelem trükk következik!
A világot bejáró angol chéfünk Japánban talált erre a pofonegyszerű technikára, amit most én is megosztok veletek. Dobpergés.... és íme pár egyszerű lépés, képes bemutató segítségével, hogy hogyan is készítsük el a lehető legegyszerűbben a nyársakat:
Megcsináltam, isteni lett. Ez egyébként a gyorsított, és leegyszerűsített változat. Létezik a híres nevezetes szósznak több, és árnyaltabb variációja is, pl. halszósszal, kókusztejjel, curry pasztával turbósítva. Én annyit változtattam a recepten, hogy mogyoróvaj helyett pörkölt sótlan mogyorót aprítottam pépesre. A Jamie féle gyors alaprecept is fantasztikusan finom, és varázslatosan puhává teszi az alatta pihenő husit. Az meg külön jó, hogy nem igényel órákon át tartó pácolást, és a sütőben mindenféle plusz zsiradék nélkül gyorsan elkészül. A nyarat idéző formáról nem is beszélve! :)
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 fél csirkemell (2 csirkemell)
- 4 db. fa nyárs
- méz
- olívaolaj
- egy kis csokor friss koriander
- 1 friss piros chili
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- egy zacskó pirított, nem sózott mogyoró 200g, /Jamie 3 púpozott evőkanál mogyoróvajat használt
- kb. 4. ek szójaszósz
- 2 ujjnyi friss gyömbér
- 2 lime
- olívaolaj (ha a pirított mogyorót használjuk)
A csirkemelleket a képen bemutatott módon nyársra tűzzük. (A leírás, és videó lent...) A satay szósz alapanyagait késes aprítógépben, vagy turmixban összedolgozzuk. Az egyik felét félretesszük mártogatósnak. A másikat egy kisebb sütő közepére kanalazzuk, és megforgatjuk benne a nyársakat, és egy kis olíva olajjal meglocsoljuk őket. Aztán a 4 nyársat a sütő rövidebbik oldalának peremére fektetjük, és így sütjük grillen, maximális fokozaton mindkét oldalon 6-8 percig. Aztán letesszük a sütő aljába, és meglocsoljuk mézzel, így maradhat még szépen meg nem pirul.
Figyelem trükk következik!
A világot bejáró angol chéfünk Japánban talált erre a pofonegyszerű technikára, amit most én is megosztok veletek. Dobpergés.... és íme pár egyszerű lépés, képes bemutató segítségével, hogy hogyan is készítsük el a lehető legegyszerűbben a nyársakat:
- Áztass be 4 fa nyársat, és helyezd el a csirkéken átlósan, kb. hüvelykujjnyi távolságban, alaposan a csirke bőrébe nyomva,
- A nyársakat egymás után döfd át a csirkemelleken,
- A két szélét egyenesítsd le egy késsel (ha van felesleg),
- Vágd szét a húsokat a nyársak között,
- A két széléről levágott felesleget (ha van), szúrd fel a négy nyárson szétosztva,
- A kés élével ütögesd meg a nyársakat (csak az egyik oldalon), hogy kicsit szétterüljenek, ezáltal ropogósabbra sülhessenek
Készítettem egy egyszerű paradicsomos szószt is, paradicsompüréből, darabort paradicsomból, fokhagymából, sóból, borsból, oregánóból. Köretnek pedig friss salátát, és Vrábel Kriszta tepsiben sült sós-citromleves krumpliját kínáltam hozzá.
Megvagy Satay! A mogyoróvajam egy része már tudom, hova megy :)
VálaszTörlésSzuper, majd írd meg hogy ízlett! :)
VálaszTörlésSzervusztok! Kipróbáltam mind, végre tökéletes lett a sütőben sült krumplim!!!!! Minden nagyon finom, és könnyű. Kiadós volt, még sem éreztük nehéznek a pocinkat. Lehet, hogy Édi végre leszokik a bő-olajban sütésről..... ??? ;P ^^
VálaszTörlésMás:
Hogyan készítettétek ezeket a képeket? Milyen technikával? Saját receptkönyvet szeretnék készíteni, és tetszik ez a rögzítési mód!!!!! Csodás képek, fantasztikus ízek!
Köszönet a válaszotokért!
Üdv
Timi
Örülök hogy kipróbáltad és ízlett, nálun is nagy kedvenc! :)
VálaszTörlésEzek a képek gép híján pont telefonnal készültek, az Instagram app segítségével.