2011. december 13., kedd

Nagyi karácsonyi sütigyára - A Mülbacher puszi

Nagyi sütijeiről már volt szó a blogon, épp egy évvel ezelőtt, karácsonykor. Az ő ajándéka ilyentájt, egy nagy adag, cukrászati pontossággal évtizedek óta tökéletesített vegyes süti tál, aminek senki sem tud ellenállni. Régóta terveztük, hogy ellesünk tőle néhány trükköt, így hát kis csapatunk a múlt hétvégén felkerekedett, és két napra berendezkedett nála. Szombaton éjfélig sikerült sütni, legalább húszszor nyílt ki a tepsi ajtaja, és csak azon kaptuk magunkat, hogy már éjfél van, de mi még mindig dolgozunk a konyhában. Persze pár pohár bor, és a nagy storyzások mellett nem esett nehezünkre a munka, ami ezúttal könnyedén áthidalt köztünk 50 év korkülönbséget. Mikor hazajöttünk úgy éreztük, ez volt a legszebb módja a karácsonyi készülődésnek. 
Ha veletek együtt nem is tudunk sütni, a hangulatot azért megpróbáljuk átadni pár "werk" fotóval, és a régi jól bevált receptek bemutatásával. Reméljük ti is kedvet kaptok, hogy a barátokkal, vagy a családdal együtt készülődjetek, vagy csak hogy egyszerűen szívből süssetek nekik valamit.

Az első recept a Mülbacher puszi, ami gyakorlatilag a Non plus ultra, azzal a kivétellel, hogy ez nem lekvárral, hanem csokikrémmel készül. Az pedig, hogy honnan ez a vicces név, örök rejtély marad... (Ha valaki hallotta ezt a nevet, az kérem szépen írjon! :)) Ez igazán izgalmas, és flancos kis süti, nagy népszerűségnek örvend, és még egy mini hólabdára is hasonlít. A képen látható piros és zöld dobozunkat apró sütikre terveztük, kisebb bonbonokat is rakhatsz bele, amolyan falat-ajándéknak való, amit szintén letölthetsz itt, vagy a blog jobb oldalán! Jó készülődést! :)


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 28 dkg liszt
  • 3 ek. porcukor
  • 20 dkg teavaj
  • 3 tojás sárgája
a habcsókhoz (valószínűleg innen a puszi):
  • 3 tojás fehérje
  • 24 dkg porcukor
a krémhez:
  • fél dl neszkávé
  • 15 dkg cukor
  • fél tábla étcsoki (vagy két púpos evőkanál kakaópor)
  • 20 dkg margarin
+ a doboz kinyomtatva, és egy szép kis szalag


A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, és nyújtsuk 2 mm vékonyra, majd 4-5 cm-es kör alakú formával szaggassuk ki. A korongokat tegyük sütőpapírral lefedett tepsibe. A három tojás fehérjét verjük kemény habbá, félidő után adjuk csak hozzá a porcukrot. Minden tésztakorongra tegyünk egy kis kanálnyit belőle, és 160-170 fokon süssük, vagyis inkább lassan szárítsuk 10-15 percig, amíg a habnak meg nem keményedik a teteje. A neszkávét a cukorral együtt tegyük a tűzre, és forraljuk míg szirup nem lesz belőle, majd húzzuk félre. Mérsékelt lángon, vigyázva olvasszuk bele a fél tábla csokit (vagy kakaóport). Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a margarinnal dolgozzuk krémmé. Fogjunk két kis habcsókos korongot, és egy adag (kávéskanál) csokikrémmel óvatosan ragasszuk össze.
Hajtsuk meg a dobozt, tegyünk bele egy puszit, kössük át egy masnival, és karácsonykor adjuk át egy extrán édesszájú barátunknak! :)

4 megjegyzés:

  1. Nagy élmény volt a legkisebbnek is! köszönjük Nagyi :)

    VálaszTörlés
  2. nálunk ezt eredetileg non-plus ultrának hívják, de sogórnőm keresztlánya után szabadon boldogság süti. Búcsúkor voltak nálunk, és két pofára tömte magába, majd közölte, h ő olyan boldog. Kérdeztük tőle, miért, mert nagyon ízlik neki a süti. Akkor volt 4-5 éves. :)
    elolvastam utólag, h ez krémes, nem lekváros... :D

    VálaszTörlés
  3. Kinga, ez nagyon aranyos történet, köszi hogy megosztottad velünk! Próbáljátok ki a csokikrémes változatot, mert az biztos hozzáad még a boldogsághoz! :)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!


    Bár nem a sütivel kapcsolatos a kérdésem,remélem kapok majd rá választ:)
    Azt szeretném kérdezni,hogy a legalsó képnél(M.puszi készítése) honnan van a rénszarvasos meg a diós,magyalos ecsetnyomás?én is hasonló cd-borítót szeretnék készíteni,és nagyon tetszenek.
    Köszi előre is:)
    Rita

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések