2011. december 2., péntek

Bonbont karácsonyra? Hogyan csináljuk profin?

Házi készítésű bonbont adni karácsonyra mostanság nagyon trendi. Sokan azonban nem tudják, hogy ha profin szeretnék csinálni, hogyan lássanak neki. Milyen eszközökkel, milyen alapanyagokkal dolgozzanak, hogyan temperáljanak, mivel díszítsenek. Ehhez szeretnénk most egy-két tanáccsal segíteni, profi bonbon készítőnk, a Shambala bonbonok anyjának, Anikónak a segítségével.


Alapanyagok
Az alapanyagok rendkívül fontosak: érdemes jó minőségű csokoládét beszerezni, hogy a végeredmény tetszetős és finom legyen. Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, bármelyikkel dolgozhatunk, válasszunk olyat, amit szívesen meg is eszünk. Ha bolti táblásat veszünk, vállaljuk annak a rizikóját, hogy nehéz lesz vele dolgozni, az íz is kérdéses lehet. Jobb, ha jó minőségű belga, pasztillás csokit veszünk (nagykerekben kapható, pl. Metro), a munka is élvezetesebb, az ízek pedig magukért beszélnek.

Olvasztás
A csoki megolvasztása úgy a leggyorsabb, ha mikroban, alacsony teljesítményen, 30-60 mp-ként megkevergetve végezzük. Ügyeljünk arra, hogy a csoki hőfoka ne emelkedjen 45 fok fölé. Ha nincs mikrónk, mehet a hagyományos vízgőz fölötti olvasztás is. Az olvadt csoki folyékony, csillog, még nem alkalmas a bonbonok elkészítésére, mert a benne lévő kakaóvaj kristályszerkezete instabil. 


Temperálás
Ahogy hűl a csoki, úgy kezd kristályosodni, de nem mindegy, hogy milyen kristályok képződnek benne. Ha "magára hagyjuk", szabálytalan kristályokat képez, ami oda vezet, hogy szürkés bevonat ül ki a kész csoki felületére. Ezért kell elvégezni a sokak számára mumus temperálást. A temperálás szó csak a hőfokra utal, de többről van szó a kívánt hőmérséklet elérésénél. Úgy lesz szép csillogó a bonbon felülete, ha mozgatva hűtjük, azaz előkristályosítjuk a csokoládét. A mozgatás történhet a konyhapulton, lehetőleg hűvös felületen, grániton, márványon ideális, de ne essünk kétségbe, ha nem az. Ha a megfelelő csokoládékristályok 1%-át kialakítjuk, onnantól már rendben vagyunk. Ezt szemmel tudjuk figyelemmel kísérni, látható, ahogy kicsit megváltozik a csoki fénye és sűrűsége. Ha tudjuk, maghőmérőzhetünk is: étcsokinál 28-30 fok, tejcsokinál 30-32 fok, fehér csokinál 26-28 fok közötti az ideális hőmérséklet. De a hőmérséklet önmagában nem elegendő, mozgassuk az anyagot és figyeljük, hogyan viselkedik! Az egész folyamathoz egyszerű műanyag tálakat, műanyag "fakanalat" és műanyag kártyákat használhatunk.


Formában vagy mártva
A leggyorsabb és leglátványosabb eredményt bonbonformával tudjuk elérni. Válasszunk bonbonformát a kedvünk szerint: szilikont, ha olcsóbban szeretnénk megúszni és nincsenek nagyravágyó terveink, polikarbonátot, ha nagyban gondolkozunk, profi karrierre vágyunk. Fontos, hogy a formát lehetőleg ne mosogassuk, ne dörzsöljük, elég, ha használat előtt hajszárítóval felmelegítjük, így a korábban rajtamaradt kakaóvaj-kristályokat felolvasztjuk rajta. Ettől lesz szép a bonbon felülete. Ha mégis mosogattunk, töröljük papírtörlővel teljesen szárazra a formát, mert a víz a csoki legnagyobb ellensége. Ha vizet kap a csoki, azonnal megkeményedik, tönkremegy.

Eszközöket és néhány alapanyagot vásárolhatunk az Écsy Kft-nél, segítenek kiválasztani a megfelelőt: http://www.ecsy.hu/,


Díszítés
Ha bonbonformában készítjük a finomságokat, azokat nem feltétlenül szükséges díszíteni, hiszen eleve szép formát kapnak a bonbonok. Ha mégis szeretnénk, akkor vehetünk ehető csillámport, amivel a bonbonfomát kikenjük még az öntés előtt, ehhez egyszerű ecsetet érdemes használni. Karácsonyra készíthetünk arannyal futtatott bonbonokat, vagy akár csillogó pirosat is. Még egyszerűbb, ha ellenkező színű csokoládéval festünk a formába és utána öntjük ki, látványos lesz.


Ha táblás formát öntünk, egyszerűen szórjuk meg a kiöntött csoki tetejét (ez lesz a kész tábla talpa) bármilyen kedvünkre való maggal, aszalt, kandírozott vagy liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölccsel. Ezeket most már a legtöbb hipermarketben beszerezhetjük kisebb tételben is.

Bármit is választunk, mindig gondoljunk arra, hogy örömmel és szeretettel készítsük a bonbont, így biztosan finom is lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések