2011. december 30., péntek

Kocsonya, Szilveszteri készülődés

Kiskorom óta szilveszter közeledtével kocsonyaszag árasztja el a lakást. Érdekes mert az illatát már akkor is szerettem pedig csak évekkel később voltam hajlandó enni belőle. De melyik gyerek ne lenne így vele? Jó ötlet nekik különböző játékos formában kihűteni. Vagy akár őzgerincformával is újíthatunk, így kis guszta szeletekben tálalhatjuk.


A kocsonyahúst beáztatjuk 1-2 órára és leöntjük róla a vizet. Nagy fazékba átteszük a füstölt csülökkel együtt és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Lassú tűzön hagyjuk a vizet felforrni majd a habját szűrővel leszedjük. Most jöhetnek a fűszerek. Sok-sok gerezd fokhagyma, bors, babérlevelek, só és egy szárítot egész pirospaprika.
Továbbra is csendes lángon gyöngyözve főzzük kb. 3 órát, amíg a csülökből a csont könnyedén kihúzható.
Ha elkészült a levét leszűrjü, a csülkötés és a bőrkét ízlés szerint tányérokba kiporciózzuk. Ezt csinálhatjuk lépcsőzetesen kicsit várva amíg a lé megderemed. Egy kis lé, hús és megint lé...
Lehet színesebbé tenni főtt répával, tojással póréhagymával. Hideg helyre tesszük dermedni. Kamrások előnyben:)
Fogyaszthatjuk citrommal, friss kenyérrel...


Hozzávalók:

  • 1,5 kg kocsonya hús (börke, köröm, csülök)
  • 1 füstölt csülök
  • több gerezd fokhagyma
  • egész bors ízlés szerint
  • 1 szárított erős paprika
  • 2-3 babérlevél
  • só, pirospaprika
  • víz

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések