A sárga túró a húsvéti reggeli szinte elengedhetetlen kelléke Szabolcsban.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 10 evőkanál cukor – ha édesen szeretnénk, kicsit kevesebb, ha nem vagyunk annyira édesszájúak
- 2 csomag vaníliás cukor
- mazsola –ha szépet szeretnénk, de lehet enélkül is
A tojásokat a cukorral jól felverjük, a vaníliás cukrot a végén tesszük bele. A tejet közepes lángon felforraljuk. Amikor forrásnak indul, akkor csorgatjuk bele a felvert cukros tojást és lassú tűzön folyamatos kavarással főzzük. Főzés közben elkezd túrósodni, apróbb majd nagyobb darabokba összeállni és közben levet is ereszt. Addig főzzük, amíg a leve majdnem átlátszó lesz. Ekkor egy vászonkendőt vagy széles géz darabot teszünk egy nagy levesszűrőbe, ebbe beleöntjük a túrót és jó szorosan összekötjük – óvatosan mivel meleg – gömbre formáljuk. Végül felakasztjuk a kendőt, aláteszünk egy nagy lábast vagy edényt és hagyjuk kicsöpögni. Ha kihűlt, folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe. Néhány óra pihenés alatt szépen összeáll és hagyja magát gusztusos szeketekre szelni.
Köszönet a húsvét alkalmából kibővült csapatunknak: Vida Andinak, dr. Szakács Enikőnek, Vida Gusztinak!
Ez nagyon tetszik, van nagyobb kiszúró formám abba belerakom kétoldalt tud csepegni, és megtartja a formát. Köszönöm az ötletet. Patrícia
VálaszTörlésÖrülünk hogy tetszik, majd írd meg milyen lett a kiszúró formában!
Törlésüdv:
TeaRoom