Hozzávalók
Töltelékhez:
- 20 dkg darált sertés tarja
- 20 dkg darált marha felsál
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 csokor petrezselyem
- só, bors
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál víz
- csipet só
- 1 leveskocka és víz a főzéshez
A hagymát és a petrezselymet apróra daraboljuk. Összekeverjük a 2 féle darálthússal, sózzuk, borsozzuk. Az egészet lefedjük és hűtőbe tesszük.
Amíg a töltelék pihen, összeállítjuk a tésztát. A lisztből, tojásból, tejfölből, vízből és a sóból tésztát gyúrunk. Gumis állagot kell, hogy kapjunk, ami nem túl kemény, de nem is túl ragadós. A tészta állagát víz hozzáadásával szabályozhatjuk. Ezután pihentetjük egy fél órát.
Ezt követően jöhet a nyújtás. Ez az egyik legfontosabb rész. A tésztát szinte papír vékonyságúra kell nyújtani. A tészta ekkor már szinte átlátszó, én láttam a gyúródeszka fa erezetét. Azért fontos, hogy kellően vékony legyen, mert a főzésnél vastagodni fog és nem szeretnénk, ha túl vastag lenne a töltelékhez képest. A kinyújtott tésztán 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk pogácsaszaggatóval vagy egy nagyobb pohár is megfelelő. Közepébe púpozott mokkáskanálnyi tölteléket teszünk. A kör szélét bevizezzük és félbe hajtva összetapasztjuk. Figyeljünk rá, hogy levegő ne maradjon benne. Az így képződött 2 kis csücsköt szintén víz segítségével összetapasztjuk.
Egy lábosban egy húsleves kockával vizet forralunk és 5 perc alatt kifőzzük a tésztákat. Tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés: a töltelékből nagy eséllyel marad még egy jó adag. Ezt le lehet fagyasztani és később már csak a tésztát kell elkészíteni hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése