Értékelés: 5/5 (ha szereted a római köményt)
Elkészíthetőség a könyv alapján: 5/5
A könyv tesztelését egy előétellel kezdjük, ami egyben remek vendégváróként is. Amikor átlapoztam a szakácskönyvet a képzeletbeli listámra ezt a receptet rögtön feltettem. Imádom a sajtot és ha ebből többféle kerül egy mártogatósba, ráadásul tortillachipszet is lehet mellé rágcsálni, akkor tuti nyerő. Többen megkóstolták a végeredményt és majdnem osztatlan sikert aratott. Egy kritikát kapott ugyanis: domináns a római kömény íze. Én imádom, de valóban, annak, aki nem szereti, ajánlott ennek a fűszernek az elhagyása, vagy mással helyettesítése. A sajtok terén is szabad a választás, én cheddar-ral készítettem el.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg natúr sajtkrém
- 7 dkg zsíros félkemény sajt (pl. gouda, cheddar)
- 7 dkg feta sajt
- 1 dl tejföl
- 1 tk római kömény
- 3 karika ecetes jalapeno paprika
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A római köményt száraz serpenyőben megpirítom és mozsárban összetöröm.
A natúr sajtkrémet a lereszelt cheddar sajttal és a fetával egy tűzálló tálban összekeverem és sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg bugyborékolni nem kezd. Ahogy Dóra írja a könyvben, akkor a legjobb, ha széle odakap, ami kb. 15 perc után meg is történt.
Hozzáadom a tejfölt, a római köményt és a paprikát és aprítógépben összekeverem. Tortillachipsszel tálalom. Hűtőben tárolva egyébként sűrű masszává áll össze, így tálalás előtt érdemes egy picit felmelegíteni.
(A fent közölt recept Havas Dóra tulajdona, 2011-ben, a Boook Kiadó Kft. kiadásában megjelent Lila füge szakácskönyv alapján készült.)
Nagyon ígéretesen hangzik, finom lehet!
VálaszTörlés