2011. november 17., csütörtök

Epres sajttorta - Lila füge szakácskönyv recept teszt 3.

Recept: Lila füge szakácskönyv - Epres sajttorta (cheescake)
Értékelés: 5/4,5
Elkészíthetőség a könyv alapján: 5/5

A sajttortát nagyon szeretem, és bár ez nem egy különleges recept, mégis erre esett a választás, mert megtetszett az ötlet, hogy Dóra gyümölccsel készítette mégpedig egy cuki kis üvegben. Eddig így még nem próbáltam, csak a klasszikus tortaformában gyümölcs nélkül, és bár nagyon finom lett, mégis úgy éreztem, hogy a magasabb falú edénykében az ízarányok ici-picit elcsúsztak. Eper híján gránátalmával készítettem, így ellenállhatatlan lett! Négy ember tesztelése alapján az 5-ből 4 és fél pontot kapott, lehet hogy azért mert mascarpone helyett Philadelphia krémsajttal készítettem? Vagy a gyümölcs és a fent említett arányok miatt? Persze ez is ízlés kérdése.


Hozzávalók 6 személyre:
  • 12 dkg zabpelyhes keksz
  • 5dkg vaj
  • 7 dkg barna cukor
  • 1 tk só
  • 40 dkg natúr krémsajt
  • 10-12 nagy szem eper (vagy 3 gránátalma)
  • fél dl kefir
  • 7 dkg cukor
  • 1,5 ek liszt
  • 2 tojás

A sütőt 160 fokosra előmelegítem. A kekszet egy mozsárban összetöröm, a vajat megolvasztom, majd a kekszhez keverem. Hozzáadom a sót és a cukrot, és 3-5 milliméter vastagon kivajazott sütőforma aljára nyomkodom. A töltelékhez a krémsajtot kikeverem a liszttel és a cukorral. Hozzáadom a kefirt és egyenként a tojásokat is, jól elkeverem, majd hagyom egy kicsit állni. A megmosott, felszeletelt epret (gránátalmát) a morzsatésztára szórom, majd ráöntöm a krémet. A süteményes tepsit (vagy az erre alkalmas befőttesüvegeket) egy nagyobb tepsibe teszem, és annyi forró vizet öntök alá, amennyi félig felér a süteményes tepsi oldalán (így nem fog megrepedezni a sütemény). 30-40 percig sütöm, amíg a töltelék a széleken megszilárdul, de a közepén még laza marad. Kiveszem a sütőből, hagyom hűlni, majd legalább két órára a hűtőbe teszem (hűtés alatt a közepe is megszilárdul, így nem lesz száraz). Tálalás előtt friss epret (gránátalmát) szeletelek a tetejére. A recept egy kis méretű tortához (20 cm) vagy 6 egyéni adaghoz elegendő. Lehet duplázni, ez esetben 26 cm átmérőjű csatos formát vagy 20 x 30 centis tepsit használok.

(A fent közölt recept Havas Dóra tulajdona, 2011-ben, a Boook Kiadó Kft. kiadásában megjelent Lila füge szakácskönyv alapján készült.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések