Nevezhetnénk lekváros buktatónak is, ugyanis a kelt tészta igazi kihívás, tiszteletet érdemel, nem lehet csak úgy összecsapni. Szóval aki szeretné túllépni a muffin korhatárt, annak ajánlom ezt a gyermekkort idéző süteményt mert macera, de megéri! Timi barátnőm is érezte magában a kihívást, úgyhogy együtt vágtunk bele a sütésbe, és megfogadtuk, hogyha legközelebb sütünk akkor nem este 7-kor fogunk hozzá! Na és a másik tanulság, hogy gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás teszi a buktakészítő mestert! :)
A biztos siker érdekében Limara - aki a tészta rejtelmeiben leginkább jártas - receptjét tesszük most közzé. Köszönet érte neki!
Hozzávalók:
A biztos siker érdekében Limara - aki a tészta rejtelmeiben leginkább jártas - receptjét tesszük most közzé. Köszönet érte neki!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg olv. margarin
- szilvalekvár+ 1 tojás a tetejére
Kevés
cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt, 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát
dagasztunk, a vajat csak a végén adjuk hozzá. Kelesztőtálban hagyjuk
duplájára kelni. Lisztezett felületre borítjuk, hogy ujjnyi vastagra
elnyújtom. Kb. 8 cm-es négyzetekre vágjuk, mindre teszünk bőven
szilvalekvárt, egyesével feltekerjük. Egy zománcos tepsit vajjal kikenünk, ebbe sorakoztatjuk a tekercseket.
Akkora tepsibe tesszük, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen
kitöltsék. Egy ruhával letakarjuk, hagyjuk kb. 30 percig kelni, ezalatt
ismét szépen megemelkedik. A megkelt buktákat tojással lekenjük. 180
fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig, míg szép piros színe
lesz. A tepsiből egyben borítjuk ki, hagyjuk kicsit hűlni, csak ezután
tépkedjük szét a kalácsokat.
buknék rá:)
VálaszTörlés