2011. november 7., hétfő

Édesburgonya krémleves, fokhagymás kenyérkockával és sült kolbásszal

Szeretném bemutatni az édesburgonyát, ami mostanában nagy népszerűségnek örvend, főleg ilyenkor ősz-tél tájékán. Ezt a különös trópusi zöldséget levesként, püré formában, és sütve is fogyasztják. Két fajtája van, az egyik világos színű és íze a szelídgesztenyére hasonlít, a másik sötét narancssárga, bőre sárgás színű, és íze a sütőtökére hasonlít. Én az utóbbiból készítettem el ezt a finomságot, és nagyon ajánlom mindenkinek aki egy kis melegségre vágyik mostanság. Az ízek elég karakteresek, de aki igazán belevaló az még megbolondíthatja pár sült ropogós szárazkolbásszal is! Aki viszont nem annyira merész, az sem fog lemaradni a fokhagymán pirított kenyérkockákkal a tetején. A lényeg, hogy legyünk nyitottak, szóval jó felfedezést az új ízek világában!


Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 póréhagyma vékonyan felkarikázva
  • 50 dkg édesburgonya
  • 8dl zöldségalaplé (1 kocka zölségleves kocka)
  • 1 fél fahéjrúd vagy 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • fél tk. szerecsendió
  • őrölt bors
  • fél citrom
  • 2 szelet rozskenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 8-10 vékony szelet szárazkolbász

A póréhagymát, kevés olajon megpároljuk, majd kockára vágjuk a meghámozott édesburgonyát, és azt is hozzá tesszük. Összeforgatjuk, és 5 perc elteltével hozzáadjuk az alaplevet. Hozzáadjuk a fahéjat, (aki kisérletező kedvű, elkészítheti a gyömbéres verziót is) a szerecsendiót, és megborsozzuk. Miután megpuhult (20-35 perc) leturmixoljuk, ha szükséges sózzuk, és adunk hozzá még vizet. A fél citrom levével meglocsoljuk, de nagyon óvatosan, folyamatosan kóstolgatva nehogy átvegye az uralmat az ízek felett. A rozskenyeret felkockázzuk, kis olívaolajon, és a tört fokhagymagerezdeken megpirítjuk, majd 1-2 percre langyos sütőbe tesszük. A kolbászkarikákat száraz serpenyőben gyorsan megsütjük, a levesünkbe dobjuk, és azt a fennmaradó zsiradékkal meglocsoljuk. A kenyérkockákat külön szervírozzuk mert különben gyorsan megszívják magukat nedvességgel.

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések