Hozzávalók:
- 1 gyümölcstorta forma
- 1 doboz konzerv ananász (karikára vágva)
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1-2 tk tejföl
- reszelt citromhéj
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1,5 kk. citromhéj
- 1/2 vaníliarúd
- 4 tojássárgája
- 6 ek. cukor
- 4 ek. liszt
A lisztet a porcukorral összekeverjük, a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Ezután összegyúrjuk a tojássárgájával és annyi tejfölt rakunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Folpack-ba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután 4 mm vastagra nyújtjuk és egy nagyobb kivajazott, kilisztezett gyümölcstorta formát kibélelünk vele. A tésztát villával megszurkáljuk és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, pirosra sütjük. Amikor kihűlt a tésztát óvatosan kifordítjuk és félretesszük.
A vaníliakrémhez a tejet és a tejszínt elkeverem, citromhéjjal ízesítem és beleteszem a kikapart vaníliarúd belsejét. Az egészet összemelegítem, de nem forralom! Félrehúzom és sűrű szövésű szűrőn leszűröm.
A tojássárgáját a cukorral és a liszttel jól elkeverem, amíg a cukor ki nem fehéredik. A meleg tejből apránként a tojásos keverékhez kanalazok vigyázva, hogy nehogy összekapja a tojást. Amikor már langyos, hozzáöntöm a tejhez és az egészet közepes lángon melegítve, állandó kevergetés közben sűrű krémmé főzőm.
A krémet az omlós tésztára öntöm és ananászkarikákkal díszítem.
Edi, ez fantasztikus! Kár, hogy már nem lakunk a környéken, akkor beugranék egy kis kóstolóra. :-)
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlésSzerinted én ezt mennyire bánom, elnézve azokat a csodálatos tortáidat! :)