Tökfánk
Hozzávalók:
- 25 dkg reszelt tök
- 50 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag instant élesztő
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csipet só
- olaj as ütéshez
Töklekvár
Hozzávalók:
- 60 dkg sütőtök (megpucolva)
- 25 dkg cukor
- 1kk fahéj
- 1kk mézeskalács fűszerkeverék
- fél citrom leve
A nyers tököt lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. A lisztet az élesztővel és a sütőporral és a csipet sóval összekeverjük. A tojást kikeverjük a cukorral és hozzákeverjük a tejet. A tököt a lisztes keverékhez adjuk és apránként hozzákeverjük a tojásos-cukros-tejes keveréket. Ha nagyon ragad, akkor adhatunk hozzá még egy kis lisztet. Az egészet robotgéppel vagy kézzel jól elkeverjük. 1 órát meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, közepes fokozaton melegített olajba evőkanálnyi mennyiséget teszünk és kisütjük. Ne süssük hirtelen, mert a belseje nyers marad!
A lekvárhoz a tököt megpucoljuk, kockákra daraboljuk és lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy lábosban a cukorral együtt közepes lángon főzni kezdjük. Állandó kavargatva 30 percig főzzük. Ezután leturmixoljuk és hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket. További 20-25 percig állandóan kavargatva sűrű lekvárrá főzzük. Ha kész, alaposan kimosott és szárazra törölt üvegbe töltjük. 5 percre a fejtetejére állítjuk. A tökös lekvár mellé tálaljuk.
Ezt biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésÖrülünk neki, majd írd meg hogy milyen lett!
VálaszTörlésCsak nyers tökkel működik???
VálaszTörlésKi lehet próbálni sült tökkel is mindkét receptet, valószínűleg csak a fánk állagán fog majd kicsit változtatni...
VálaszTörlés