Hozzávalók
Golyócskákhoz (kb. 14 darabhoz):
- 2 közepes száll póréhagyma
- olívaolaj
- 1 dl víz
- 1 ek. vegeta
- 10 dkg cheddar sajt
- 1,5 ek. vaj
- 1 dl tej
- 1,5 ek. liszt
- liszt, tojás, zsemlemorzsa
- fél pohár tejföl
- 0,5 dl majonéz
- 1 ek. mustár
- 1 nagy fej fokhagyma
- kis bors
- pár csepp citromlé
A póréhagymát felszeletelem és egy serpenyőben kis olívaolajon 5 percig pirítom. A vizet a vegetával összekeverem és a póréhagymára öntöm. Közepes lángom addig főzöm, amíg a víz el ne fő róla. Ezután félreteszem a hagymát és elkészítem a besamel mártást, amit most egy kicsit megbolondítottam. A cheddar sajtot lereszelem. A vajat a serpenyőben megolvasztom, rádobom a reszelt sajtot. Egy habverővel kevergetve ezt is megolvasztom. A tejet kicsit megmelegítem. A lisztet hozzáadom a vajas-sajtos keverékhez, kicsit pirítom. Ezután hozzáadom a tejet és a habverővel gyorsan kevergetve sűrű mártás készítek belőle. Az egészhez hozzáadom a póréhagymát és jól összeforgatom. Félreteszem hűlni.
Közben elkészítem a tartármártást. Bevallom őszintén ezt mindig érzésre készítem. Tudom, hogy ez a legrosszabb, ami egy receptnél mondható, így fent a mennyiségeket próbáltam belőni. Miután a hozzávalókat összekevertük, kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük. Nem lehet elszúrni, így bátran kísérletezzünk.
Miután a póréhagymás-sajtos keverék kihűlt, formázhatóvá válik, így kis golyókat gyúrok belőlük. Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm. A sütéskor nagyon figyeljünk, sűrűn nézzünk rá, mert 2-3 perc elegendő neki, utána elkezd szétfolyni.
Máris tálalható, ehető! :)
Jó is az, pláne jalapenoba töltve))
VálaszTörlésnagyon jo a blogotok es baromira jol is nez ki! grat:)
VálaszTörlésSzia Hinyenc! Köszönjük, mi is nagyon szeretjük a tiédet! :) Csak így tovább!
VálaszTörlés