2012. január 5., csütörtök

Házi mogyorókrém - Dolce Vita, Főzd magad! könyve alapján

Recept: Vrábel Krisztina, Főzd magad! - Mogyorókrém
Értékelés: 5/4
Elkészíthetőség a könyv alapján: 5/5

Dolce Vita, Főzd magad! című könyvéből tegnap már mutattam egy baguette receptet, a könyvről magáról viszont nem esett szó, itt az ideje pótolni:) Kriszta új könyve az otthon elkészíthető finomságokról szól. A cél, hogy tartósítószermentesen, egészségesebb és frissebb eredményt érjünk el. Olyan dolgok, mint a házi vaj, maskapone sajt, házi lekvárok, chuttnyk vagy akár még a házi citromos sör elkészítése mind-mind szerepelnek a könyvben. Mindez persze gyönyörű fotókkal illusztrálva. A könyvet szívből ajánlom mindenkinek, aki megunta a boltit és szívesen villantana egy-egy egyszerűbb vagy akár különlegesebb recepttel. Egyébként az összes reccept remek gasztroajándék ötletek is lehet.
Most a házi mogyorókrém receptet fogom bemutatni Nektek. Nagyon egyszerű és finom is (nekem egy pici cukrot még elbírt volna, de holnap hozok egy kalács receptet, mellyel pont kiegészítik egymást) Isteni és tartósítószermentes, eredeti mogyoróízt fogtok kapni!



Hozzávalók:
  • 20 dkg török mogyoró
  • 5 dkg blansírozott mandula
  • 3,5 dl tej
  • 2 ek méz
  • 15 dkg étcsoki
  • 15 dkg tejcsoki
A mogyorót 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt sütjük. Így már könnyen le tudjuk morzsolni a héját.
A tejet a mézzel felforraljuk, majd a mogyoróval elkevert mandulára kanalazunk egy keveset. Botmixerrel pürésítjük.
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a tejjel együtt a mogyorókrémhez keverjük. Botmixerrel a lehető legsimábbra turmixoljuk. Melegen még folyós volt, de kihűlve teljesen jó állaga lesz. Nekem maradtak benne kis darabok, de így is nagyon fini lett. Holnap jön hozzá egy egyszerű kelesztés nélküli kalács is!


(A fent közölt recept Vrábel Krisztina tulajdona, 2011-ben, a Alinea Kiadó kiadásában megjelent Főzd magad! - házi finomságok könyv alapján készült.)

5 megjegyzés:

  1. ha már eleve héj nélküli, akkor is kell sütni a mogyorót?

    VálaszTörlés
  2. Igen, akkor is érdemes egy kicsit, hogy a pörkölt íz meglegyen.

    VálaszTörlés
  3. Én is megvettem a könyvet még a megjelenés napján, de azóta csak egy receptre - cseresznyés fagyi :D - volt időm... Pedig nekem is nagyon bejön, sok hasznos dolgot találtam benne. REmélem egyszer ki is tudom próbálni őket :D Ez a mogyorókrém ott is, itt is nagggyon guszta ;)

    VálaszTörlés
  4. A törökmogyoró a bokron termő mogyoró?
    Tetszik ez a recept.

    VálaszTörlés
  5. Igen, illetve kisebb fán, cserjén. Azok amik a képen el vannak szórva :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések