Imádom a sült tököt, de mindig marad belőle jócskán másnapra, sőt harmadnapra is, ezért mindig fejtörést okoz hogy mit kezdjek vele. Pár héttel ezelőtt viszont rátaláltam hinyenc zsályás-chilis sütőtök krémes tagliatelléjére, amibe azonnal beleszerettem. Ezúton is hálás köszönet érte! Így hát ezen felbuzdulva én is elkészítettem a "maradék sült tök" változatot.
Hozzávalók 2 adagra:
Ha nincs elfekvőben sült tökünk, akkor először is a tököt süssük meg. Kanalazzuk le a héjáról, és tegyük tálba a kakukkfűvel, a chilivel, a fokhagymával, a parmezánnal, egy csipet sóval és a tejszínnel együtt. Alaposan keverjük össze. Közben tegyük a vajat egy serpenyőbe, dobjuk rá a póréhagymát, majd ha megpuhult, tegyük hozzá a tökös keveréket. Közben forró sós vízbe áztassuk be a wok tésztát, (aminek elég pár perc) és száraz serpenyőbe süssük ropogósra a sonkát. Ha rottyant egyet a tökös szósz, akkor adjunk hozzá még egy kis sót és borsot, és ha kell, még egy kis tejszínt is. Ha a tészta elkészült, akkor forgassuk össze a tökös egyveleggel és a sonkával, majd végül szórjuk meg parmezánnal.
Hozzávalók 2 adagra:
- 3 közepes szelet sült tök
- 1 ek. friss kakukkfű
- 1 kk. chili
- 1 gerezd fokhagyma összetörve
- 100 ml tejszín
- 1 ek. reszelt parmezán + kicsi a tetejére
- 3-4 dkg vaj
- 2 közepes póréhagyma szeletelve
- házi sonka v. húsos szalonna kis kockákra vágva
- frissen őrölt bors
- só
- wok tészta
Ha nincs elfekvőben sült tökünk, akkor először is a tököt süssük meg. Kanalazzuk le a héjáról, és tegyük tálba a kakukkfűvel, a chilivel, a fokhagymával, a parmezánnal, egy csipet sóval és a tejszínnel együtt. Alaposan keverjük össze. Közben tegyük a vajat egy serpenyőbe, dobjuk rá a póréhagymát, majd ha megpuhult, tegyük hozzá a tökös keveréket. Közben forró sós vízbe áztassuk be a wok tésztát, (aminek elég pár perc) és száraz serpenyőbe süssük ropogósra a sonkát. Ha rottyant egyet a tökös szósz, akkor adjunk hozzá még egy kis sót és borsot, és ha kell, még egy kis tejszínt is. Ha a tészta elkészült, akkor forgassuk össze a tökös egyveleggel és a sonkával, majd végül szórjuk meg parmezánnal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése