2012. január 2., hétfő

Lencsefőzelék

Ha eddig még nem volt rá alkalom, akkor a héten még nem késő az évet egy jó kis lencsefőzelékkel kezdeni. Nem csak azért mert a hagyományok szerint meg is gazdagodhatunk tőle, hanem mert kiváló fehérje forrás, gazdag aminosavakban, és ásványi anyagokban. Sokak csak ilyenkor, vagy a menzán találkoznak vele, pedig kiváló levesnek, köretnek, vagy salátának is!


Hozzávalók:
  • 250 g lencse
  • kevés füstölt szalonnabőr
  • 1 liter hús- vagy zöldségleves alaplé (vagy 1 leveskocka)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • babérlevél
  • fél fej vöröshagyma
  • étolaj
  • 1-2 ek. liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet pirospaprika
  • mustár
  • citrom reszelt héja
  • ecet


A lencsét előző este alaposan átmossuk, és kb. másfélszer annyi vízbe beáztatjuk.
Az 1 l alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével, beletesszük a babérleveleket, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá. Lefedjük, és addig főzzük, amíg a lencse puhára fő. Mikor kész, kivesszük belőle a vöröshagymát, és a babérleveleket. De előtte gyorsan elkészítjük a rántást. A vöröshagymát olajon megpirítjuk, aztán hozzáadunk még egy kis olajat, és a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Majd ízlés szerint adunk hozzá sót,  mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet. 
Tálalhatjuk sült virslivel, füstölt csülökkel, vagy tükörtojással is. Kínáljunk hozzá friss kenyeret, vagy ami még jobb, házi focacciát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések