Alapvetően focaccia-t sütöttem először. Hol is kereshetne ehhez jobb receptet az ember, mint a Dolce Vita blogon. Mivel a tészta nagyon finom lett, gondoltam pizzához is kipróbálom. 3 nagy pizza lett belőle és nagyon szerettük :) Hát lássuk...
Hozzávalók (2 db kb.35- cm-es pizzához)
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg porélesztő
- 3 ek olaj
- 3 dl melegvíz
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2 tk oregánó
Paradicsom szószhoz:
- 4 paradicsom
- 2 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 répa
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- oregánó, bazsalikom, só
Feltét (ízlés szerinti variációkban)
- kukorica
- sonka
- gomba
- lilahagyma
- bacon
- kolbász
- mozzarella sajt
- ...
A tészta hozzávalóit addig gyúrom, amíg olyan gumiszerű állagot nem kapok. Lefedem és meleg helyen minimum 1 órát kelesztem.
Közben elkészítem a paradicsommártást. Mivel imádom ezt a mártás és milánóihoz is ezt használom, gondoltam a pizzának sem árthat :) A répát megpucolom és lereszelem. A hagymát feldarabolom és olívaolajon megfonnyasztom és 1 percig a répát is átforgatom rajta. Közben a paradicsomokat forró vízbe teszem, addig amíg a bőrük össze nem ugrik. Így könnyen meg tudom őket pucolni. Kimagozom őket és rádobom a hagymás-répás keverékre. Beleöntöm a paradicsom konzerveket. Fűszerezem sóval, bazsalikommal (2tk), oregánóval (2-3tk.) és belenyomom a fokhagymákat. Az egészet jól összeforralom, majd turmixgéppel homogén mártás készítek belőle.
A kész tésztát kettéválasztom, kör alakúra nyújtom (lehet, hogy szentségtörés, és talán a tésztának sem tesz jót, de én sodrófával csináltam). Kicsit megszurkálom villával és előmelegített sütőben 220 fokra max. 5 perce beteszem. Mikor a tészta már kemény, de még nem pirult meg kiveszem és jöhetnek rá a paradicsomszósz és a többi feltét ízlés szerint. Az egészet 10-15 percre még visszateszem a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul. Buon appetito! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése