2011. augusztus 17., szerda

Pizza, focaccia tésztából

Egy pizza elkészítése manapság igazából nem kimagasló konyhai teljesítmény - ha már a tészta megvan. A tészta sem egy nagy ördöngösség - ha van egy jó recepted. Nálunk már van egy jól bevált családi recept, de attól az olaszok biztosan sikítógörcsöt kapnának. Teszem hozzá isteni, jó magyar módra minden tömény feltéttel és 2 cm vastag tésztával. No de most nem ez jön.
Alapvetően focaccia-t sütöttem először. Hol is kereshetne ehhez jobb receptet az ember, mint a Dolce Vita blogon. Mivel a tészta nagyon finom lett, gondoltam pizzához is kipróbálom. 3 nagy pizza lett belőle és nagyon szerettük :) Hát lássuk...



Hozzávalók (2 db kb.35- cm-es pizzához)

Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg porélesztő
  • 3 ek olaj
  • 3 dl melegvíz
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2 tk oregánó

Paradicsom szószhoz:
  • 4 paradicsom
  • 2 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1 répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • oregánó, bazsalikom, só

Feltét (ízlés szerinti variációkban)
  • kukorica
  • sonka
  • gomba
  • lilahagyma
  • bacon
  • kolbász
  • mozzarella sajt
  • ...

A tészta hozzávalóit addig gyúrom, amíg olyan gumiszerű állagot nem kapok. Lefedem és meleg helyen minimum 1 órát kelesztem.
Közben elkészítem a paradicsommártást. Mivel imádom ezt a mártás és milánóihoz is ezt használom, gondoltam a pizzának sem árthat :) A répát megpucolom és lereszelem. A hagymát feldarabolom és olívaolajon megfonnyasztom és 1 percig a répát is átforgatom rajta. Közben a paradicsomokat forró vízbe teszem, addig amíg a bőrük össze nem ugrik. Így könnyen meg tudom őket pucolni. Kimagozom őket és rádobom a hagymás-répás keverékre. Beleöntöm a paradicsom konzerveket. Fűszerezem sóval, bazsalikommal (2tk), oregánóval (2-3tk.) és belenyomom a fokhagymákat. Az egészet jól összeforralom, majd turmixgéppel homogén mártás készítek belőle.
A kész tésztát kettéválasztom, kör alakúra nyújtom (lehet, hogy szentségtörés, és talán a tésztának sem tesz jót, de én sodrófával csináltam). Kicsit megszurkálom villával és előmelegített sütőben 220 fokra max. 5 perce beteszem. Mikor a tészta már kemény, de még nem pirult meg kiveszem és jöhetnek rá a paradicsomszósz és a többi feltét ízlés szerint. Az egészet 10-15 percre még visszateszem a sütőbe, amíg a sajt meg nem pirul. Buon appetito! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések