2011. augusztus 2., kedd

A férfi és a grill

Egy igazi férfinak igenis értenie kell a grillhez, mert ez olyan macsó dolog, és ezt mi csajok el is várjuk tőlük. :) Vannak olyanok akik ragaszkodnak a már jó bevált dolgokhoz és villámpácokhoz, de akadnak olyanok is akik nem restek gondosan előkészíteni az ételt, már-már szeánszot járva a hús körül. Dani barátom pont ilyen, és bár már részt vettünk pár grillezésen, ő most mégis új dimenziókat tárt fel előttünk nyári vacsorájával, aminek részleteit most megosztja veletek. Az előétel nem lehetett más mint a Jamie Oliver legszexibb salátájának nevezett csodás fügés mozzarellás prosciutto-s finomság. Majd a grillre került egy kis csirkemell és nyársra fűzött garnéla is. A lakoma viszont a Crockpot oldalas-nál teljesedett ki, amit egy bizonyos slow cooker-be (lassúfőző edény) készített elő, így megvolt a fantasztikus kívül füstös és ropogós és belül szaftos omlós ízélmény összhang. Íme a vacsora összes receptje:





















A világ legszexibb salátája
(1 adag)
  • 3 érett füge
  • 3 szelet pármai sonka v. prosciutto
  • néhány szelet mozzarella
  • bazsalikomlevelek
  • 1 tk. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. méz
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Grillezett garnélarákok (6 személyre)
  • 30-35 nagyobb
    méretű tisztított (mirelit) garnéla (~0.5 kg)
  • 0,75 dl paradicsomszósz
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek fehérbor ecet
  • 10-12 közepes, friss bazsalikomlevél
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 csapott kávéskanál cayenne bors

A zúzott fokhagymát összekeverjük a paradicsomszósszal és olívaolajjal, belekeverjük az ecetet, majd apróra vágva hozzáadjuk a bazsalikomot. A végén sózzuk, és elkeverjük a cayenne borssal. A garnélákat a felengedés után belekeverjük a szószba, és 4-5 órát állni hagyjuk. A bepácolt rákokat aztán saslikos hurkapálcára tűzzük, majd grillen, közepes lángon 4-5 perc alatt megsütjük.



















Crockpot oldalas
(6 személyre)

Crockpot (slow cooker, elektromos lassú főzőedény)
  • 2 kg sertés oldalas
  • olaj (én földimogyoró olajat használtam)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál barbecue szósz (én az Aldiban kaphatót használtam)
  • 2 evőkanál Worchester szósz
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál cukor (én nyírfacukrot használtam, de barna cukorral lenne az igazi)
  • 1 kávéskanál kávéskanál só

A fokhagymát és a hagymát apróra vágjuk (én Robochef-fel szoktam, ebben az esetben tényleg nagyon apróra zúzni), majd olajon megdinszteljük. Amikor kezd pirulni a hagyma, hozzákeverjük a szószokat, ecetet, cukrot, majd addig főzzük kis lángon, míg fel nem forr.
A megtisztított oldalast kb 10 cm-es darabokra vágjuk, majd belemártjuk a szószba, és utána a lassú főzőedénybe helyezzük a darabokat. A végén a maradék szószt ráöntjük a hús tetejére, és kicsit megrázzuk az edényt, hogy egyenletesen folyjon le a szeletek között. Lefedjük, majd alacsony fokozaton 5-6 órán át főzzük a lassú főzőedényben.
A kész oldalas szeleteket grillezéskor melegíthetjük a rácson is, akkor kicsit szárazabbak lesznek a szeletek, vagy tálalhatjuk a crockpot-ból, ha igazán szaftosan szeretjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések