Úgy ahogyan egy valamirevaló pasinak (
mint már említettük) értenie kell a grillhez, egy igazi nőnek értenie kell a tortakészítéshez. Legalábbis ez az elvárás, és hogy ennek én is megfeleljek -csak félve mondom ki- megsütöttem életem első tortáját. Fuhh hát ez is megtörtént és bár jobban féltem tőle mint a créme brulée-től vagy mint az első szuflémtól, végülis rá kellett jönnöm hogy nem nagy ördöngősség. Persze kell hozzá egy fél nap, de talán ez az a desszert amit mindenki széles mosollyal fogad, és amit mindig valamilyen apropóból készítünk. Szóval a torta egy igazi szívdesszert aminek a készítése alatt csakis arra gondolunk akinek azt ajándékba szántuk. A másik jó dolog az benne, hogy rengeteg ízvariációja létezik, így sok lehetőségünk van arra hogy valami igazán egyedi és kreatív finomság szülessen belőle. Aki pedig komolyan szeretné belevetni magát a témába, annak határtalan információ áll rendelkezésére a tora díszítésével kapcsolatban. Ügyesek, és a kevésbé gyakorlottak is találhatnak trükköket különböző technikákra. Bevallom nekem ez volt a kedvenc részem. Segítségül -és hogy a kezdők is lendületet kapjanak- megörökítettem a fázisokat, így bárki könnyen végigkísérheti a tortakészítés és díszítés menetét. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer életében próbálja ki milyen érzés elkészíteni egy igazi szülinapi tortát! :)
1. A csokis piskótához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 2 tk vanília kivonat
- 1,5 dl krémes tejföl
- 18 dkg puha vaj
- 9 dkg kakaópor
- 2 tojás
2. Túrós-szedres töltelékhez:
- 25dkg túró
- 25dkg krémsajt
- 15dkg porcukor
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1dl habtejszín (OKÉ habmester)
- 25dkg szeder, lehet mélyhűtött is (pár darabot tegyünk félre a tetejére)
- 1 ek. zselatinpor vagy Dr. Oetker zselatin fix instant
3. A bevonáshoz és díszítéshez:
- 30dkg krémsajt (Philadelphia)
- 1,5dl habtejszín (OKÉ habmester)
- 7dkg porcukor
- 1/2 zacskó szeletelt mandula
- 50g étcsokoládé lap, vagy reszelék
- pár szem szeder
A tésztához az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, és kétfelé osztjuk. Két 20cm-es vajazott, lisztezett formába töltjük. Előmelegített sütőben kisütjük mindkét lapot, majd kihűtjük.
(Nigella - Régimódi csokitorta)
A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a cukorral, és hozzáadjuk a szedret (néhány darab kivételével). A tejszínt kemény habbá verjük a Dr. Oetker zselatin fix-el, és kisebb adagonként óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe. A krémet rásimítjuk az alsó tortalapra, úgy hogy körben kb. 1 centit elhagyunk. Majd befedjük a másik lappal, és kissé megnyomjuk. Így körben a töltelék szépen, egyenletese kifut majd a szélekig a lapok között.
A krémsajtot, a habtejszínt és a porcukrot kikeverjük, majd a torta tetején és oldalán szépen egyenletesen eloszlatjuk. A mandulát körbe belenyomkodjuk és a tetejére csokireszeléket szórunk. A közepére jöhet megint 2-3 kör mandulaszelet és a legtetejére néhány szem szeder.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése