2011. augusztus 8., hétfő

Túrós-szedres csokitorta

Úgy ahogyan egy valamirevaló pasinak (mint már említettük) értenie kell a grillhez, egy igazi nőnek értenie kell a tortakészítéshez. Legalábbis ez az elvárás, és hogy ennek én is megfeleljek -csak félve mondom ki- megsütöttem életem első tortáját. Fuhh hát ez is megtörtént és bár jobban féltem tőle mint a créme brulée-től vagy mint az első szuflémtól, végülis rá kellett jönnöm hogy nem nagy ördöngősség. Persze kell hozzá egy fél nap, de talán ez az a desszert amit mindenki széles mosollyal fogad, és amit mindig valamilyen apropóból készítünk. Szóval a torta egy igazi szívdesszert aminek a készítése alatt csakis arra gondolunk akinek azt ajándékba szántuk. A másik jó dolog az benne, hogy rengeteg ízvariációja létezik, így sok lehetőségünk van arra hogy valami igazán egyedi és kreatív finomság szülessen belőle. Aki pedig komolyan szeretné belevetni magát a témába, annak határtalan információ áll rendelkezésére a tora díszítésével kapcsolatban. Ügyesek, és a kevésbé gyakorlottak is találhatnak trükköket különböző technikákra. Bevallom nekem ez volt a kedvenc részem. Segítségül -és hogy a kezdők is lendületet kapjanak- megörökítettem a fázisokat, így bárki könnyen végigkísérheti a tortakészítés és díszítés menetét. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer életében próbálja ki milyen érzés elkészíteni egy igazi szülinapi tortát! :)

1. A csokis piskótához:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk vanília kivonat
  • 1,5 dl krémes tejföl
  • 18 dkg puha vaj
  • 9 dkg kakaópor
  • 2 tojás
2. Túrós-szedres töltelékhez:
  • 25dkg túró
  • 25dkg krémsajt
  • 15dkg porcukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1dl habtejszín (OKÉ habmester)
  • 25dkg szeder, lehet mélyhűtött is (pár darabot tegyünk félre a tetejére)
  • 1 ek. zselatinpor vagy Dr. Oetker zselatin fix instant
3. A bevonáshoz és díszítéshez:
  • 30dkg krémsajt (Philadelphia)
  • 1,5dl habtejszín (OKÉ habmester)
  • 7dkg porcukor
  • 1/2 zacskó szeletelt mandula
  • 50g étcsokoládé lap, vagy reszelék
  • pár szem szeder

A tésztához az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, és kétfelé osztjuk. Két 20cm-es vajazott, lisztezett formába töltjük. Előmelegített sütőben kisütjük mindkét lapot, majd kihűtjük.
(Nigella - Régimódi csokitorta)

A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a cukorral, és hozzáadjuk a szedret (néhány darab kivételével). A tejszínt kemény habbá verjük a Dr. Oetker zselatin fix-el, és kisebb adagonként óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe. A krémet rásimítjuk az alsó tortalapra, úgy hogy körben kb. 1 centit elhagyunk. Majd befedjük a másik lappal, és kissé megnyomjuk. Így körben a töltelék szépen, egyenletese kifut majd a szélekig a lapok között.

A krémsajtot, a habtejszínt és a porcukrot kikeverjük, majd a torta tetején és oldalán szépen egyenletesen eloszlatjuk. A mandulát körbe belenyomkodjuk és a tetejére csokireszeléket szórunk. A közepére jöhet megint 2-3 kör mandulaszelet és a legtetejére néhány szem szeder.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések