Hozzávalók
Omlós tészta (linzertészta):
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1-2 tk tejföl
- reszelt citromhéj
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
- kis búzadara a tészta megszórásához
Töltelék:
- 80 dkg alma
- 13 dkg cukor
- 2,5 ek liszt
- 1 kk őrölt fahéj
- 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
- 1 ek citromlé
- 4 dkg kockára vágott vaj
A lisztet a porcukorral összekeverjük, a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Ezután összegyúrjuk a tojássárgájával és annyi tejfölt rakunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Folpack-ba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután 4 mm vastagra nyújtjuk és egy 25 cm-es átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. Nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk A leeső darabokkal borítjuk be majd a süti tetejét, ha elegendő teljesen, ha nem akkor rácsos formában is lehet.
A töltelékhez az almát meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, lisztet, szerecsendiót és a citromlevet. Jól összekeverjük. A tésztát megszórjuk a búzadarával, hogy ne áztassa majd el az alma, és ráhelyezzük az almacikkeket. A kockára vágott vajat szétoszlatjuk rajta és befedjük a tészta másik felével. Késsel kis csillag alakot vágunk a közepébe és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Edikém, ez kötelező! :-)
VálaszTörlés