2011. augusztus 30., kedd

Amerikai pite

Ha sütemény akkor legyen nagyon édes, habos-csokis-krémes-karamellás és kevéssé gyümölcsös... gondolom én. Egy kivitél mindig akad, a szabály erősítése végett és ez az almás pite. Ebből anyukám receptje a verhetetlen, szerintem sehol nem ettem még annál jobbat. Persze az ember mindig kísérletezik és így ki kellett próbálni az igazi amerikai típusú pitét is. Az omlós tésztát Bereznay Tamás receptje alapján készítettem el, a töltelék pedig a hagyományos alma-cukor-fahéj kombináció. Egy gond volt vele: hihetetlen hamar elfogyott.



Hozzávalók

Omlós tészta (linzertészta):
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 tk tejföl
  • reszelt citromhéj
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • kis búzadara a tészta megszórásához

Töltelék:
  • 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2,5 ek liszt
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
  • 1 ek citromlé
  • 4 dkg kockára vágott vaj

A lisztet a porcukorral összekeverjük, a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Ezután összegyúrjuk a tojássárgájával és annyi tejfölt rakunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Folpack-ba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután 4 mm vastagra nyújtjuk és egy 25 cm-es átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. Nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk A leeső darabokkal borítjuk be majd a süti tetejét, ha elegendő teljesen, ha nem akkor rácsos formában is lehet.
A töltelékhez az almát meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, lisztet, szerecsendiót és a citromlevet. Jól összekeverjük. A tésztát megszórjuk a búzadarával, hogy ne áztassa majd el az alma, és ráhelyezzük az almacikkeket. A kockára vágott vajat szétoszlatjuk rajta és befedjük a tészta másik felével. Késsel kis csillag alakot vágunk a közepébe és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések