Régi vágyam volt pástétomot készíteni, és az sem titkolt célom, hogy lassan átálljak a házilag is előállítható, tartósítószer és adalékanyag mentes egészséges ételekre. Így hát nagyon boldog voltam amikor ráleltem Axi's kitchen-nél a receptre, és sikerrel is jártam. Megvolt már a házi kecsap, a házi kenyér, a házi szaloncukor, a házi túrókrém.... és ezennel megkezdődött a májpástétomok ideje is. Jól fűszerezhetők, variálhatók, és nem mellesleg gyors reggelik, de flancos előételek alapanyagai is lehetnek. Jöjjön most egy csirkés alaprecept:
• 500 g tisztított csirkemáj nagyjából összevágva
• 100 g vaj
• 1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
• 1 gerezd fokhagyma összetörve
• 1 teáskanál friss kakukkfű
• 2 babérlevél
• fél tk. frissen őrölt bors
• 1 tk. só
• 1 ek. konyak (vagy 1 dl fehérbor)
• 100 ml tejszín
Egy serpenyőben a vaj felét felolvasztjuk, üvegesre pároljuk benne a hagymát, és a végén rádobjuk a fokhagymát is. Hozzátesszük a csirkemájat, a babérleveleket, a kakukkfüvet és a borsot. 7-8 percig pirítjuk, majd kiszedjük a babérleveleket, és a mehet a turmixba minden. A serpenyőbe öntjük az alkoholt, átforraljuk, felkaparjuk a maradékot, és turmixba tesszük. Ehhez adjuk a tejszínt, a maradék vajat, majd sózzuk és az egészet krémesre turmixoljuk. Végül kis üvegekbe, vagy tálkákba tesszük, és lehűtjük.
Gyönyörű ez a fotó! A pástétom jól hangzik. :)
VálaszTörlésKarácsonykor én is csináltam egy adagot. :) Zsályás tisztított vajjal a tetején isteni, a belecsempészett konyakról nem is szólva, bár portóival sem rossz!
VálaszTörlésKöszi Petra! :) Nagyon finom, és sokkal intenzívebb ízvilágú mint amit a boltban kapni. Egyszerű elkészíteni, ha van kedved próbáld ki te is.
VálaszTörlésChriesi! Köszi a zsályás vajas tippet! :)
VálaszTörlésSzia! Köszönöm a receptet - tegnap kacsamájból elkészítettem és martini bianco ment bele (az volt csak) - isteni lett! Ági
VálaszTörlésÁgi, nagyon örülök, és én köszi a kacsamájas-martinis tippet! :)
VálaszTörlés